• 41

Da li znate da benzin u Srbiji može da pojeftini za 5 dinara? Evo kako!

U Srbiji, koja važi za jednu od zemalja u regionu s najskupljom naftom, postoji mogućnost za sniženje cene goriva jer je počela prerada domaćih derivata zbog čega može da dođe do smanjenja veoma bitne razlike u takozvanoj marži

  • 41

Cene nafte u svetu se trenutno nalaze na najnižem nivou u protekle četiri godine, međutim, to nije slučaj i u Srbiji koja važi za državu u kojoj je benzin jedan od najskupljih u regionu. Stručnjaci smatraju da postoje realne šanse da dođe do smanjenja od 5 dinara po litru.

Prosek cena na srpskim pumpama za litar benzina je 150, dok je za dizel 154 dinara, što znači da je za prosečan rezervoar automobila od 45 litara potrebno izdvojiti između 6.700 i 7.000 dinara.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Kada ove cene uporedimo s onim u regionu, na primer u Bosni i Hercegovini, gde je litar benzina 147, a dizela oko 150 dinara, dolazimo do zaključka da je kod nas nafta znatno skuplja.

Međutim, stručnjaci ovu razliku objašnjavaju tako što u Bosni postoji velika konkurencija zbog čega se "utrkuju" gde će biti jeftinije, dok u Srbiji postoji par naftnih kompanija koje važe za vodeće u državi i nema mesta za borbu na tržištu.

Još jedan od razloga za ovakvo stanje na pumpama kod nas je i taj što na cenu nafte bitno utiče američki dolar, jer se ona kupuje u toj valuti koja je 11 odsto jača od dinara u kom se prodaje na ovim prostorima.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Tomislav Mićović iz Udruženja benzinskih kompanije Srbije za RTS kaže da je u isto vreme kad je u rafinerijama cena sirove nafte i derivata padala, kurs dolara je promenjen daleko više nego kurs evra.

- U istom tom periodu državna zahvatanja su povećana uvođenjem naknade za formiranje obaveznih rezervi - kaže on.

Ipak, tračak nade su nam pružili stručnjaci koji su poručili da postoji realna šansa da u nekoj skorijoj budućnosti gorivo pojeftini za još 5 dinara jer je počela da se prerađuje domaća nafta, a velike su šanse i da se smanji marža (razlika između kupovne i prodajne cene).

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PINK PANTER

    Ej srbijo, nema te nigde !!!

  • Koment

    Lopovska drzava

  • Indijanac

    U americi galon benzina sa 3.4$ pojeftinio malo po malo na sadasnjih 2.59$ i kazu ima tendenciju i dalje da pada cena. Samo u Srbiji uvek poatoji opravdanje da ne pojeftini.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima