Da li znate da benzin u Srbiji može da pojeftini za 5 dinara? Evo kako!

U Srbiji, koja važi za jednu od zemalja u regionu s najskupljom naftom, postoji mogućnost za sniženje cene goriva jer je počela prerada domaćih derivata zbog čega može da dođe do smanjenja veoma bitne razlike u takozvanoj marži

  • 41

Cene nafte u svetu se trenutno nalaze na najnižem nivou u protekle četiri godine, međutim, to nije slučaj i u Srbiji koja važi za državu u kojoj je benzin jedan od najskupljih u regionu. Stručnjaci smatraju da postoje realne šanse da dođe do smanjenja od 5 dinara po litru.

Prosek cena na srpskim pumpama za litar benzina je 150, dok je za dizel 154 dinara, što znači da je za prosečan rezervoar automobila od 45 litara potrebno izdvojiti između 6.700 i 7.000 dinara.

Kada ove cene uporedimo s onim u regionu, na primer u Bosni i Hercegovini, gde je litar benzina 147, a dizela oko 150 dinara, dolazimo do zaključka da je kod nas nafta znatno skuplja.

Međutim, stručnjaci ovu razliku objašnjavaju tako što u Bosni postoji velika konkurencija zbog čega se "utrkuju" gde će biti jeftinije, dok u Srbiji postoji par naftnih kompanija koje važe za vodeće u državi i nema mesta za borbu na tržištu.

Još jedan od razloga za ovakvo stanje na pumpama kod nas je i taj što na cenu nafte bitno utiče američki dolar, jer se ona kupuje u toj valuti koja je 11 odsto jača od dinara u kom se prodaje na ovim prostorima.

Tomislav Mićović iz Udruženja benzinskih kompanije Srbije za RTS kaže da je u isto vreme kad je u rafinerijama cena sirove nafte i derivata padala, kurs dolara je promenjen daleko više nego kurs evra.

- U istom tom periodu državna zahvatanja su povećana uvođenjem naknade za formiranje obaveznih rezervi - kaže on.

Ipak, tračak nade su nam pružili stručnjaci koji su poručili da postoji realna šansa da u nekoj skorijoj budućnosti gorivo pojeftini za još 5 dinara jer je počela da se prerađuje domaća nafta, a velike su šanse i da se smanji marža (razlika između kupovne i prodajne cene).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Starac Foco

    19. novembar 2014 | 17:49

    Kod nas ako snize cenu za 0,50 dinara po litru novine i tv 5 dana to forsiraju kao udarnu vest,kada poskupi za 5 dinara to retko ko i pomene,cena je u samom vrhu ne u regionu vec uopste u Evropi,a o odnosu cene i kvaliteta ne vredi pricati uopste,da ne spominjem i razliku u standardu gradjana,na primer Nemacka: plata 2000€ , 1l dizela oko 1,5 €, potrosnja recimo opel corsa 6l/100km Srbija: plata 200€,1l dizela oko 1,4€, potrosnja opel corsa 8l/100km,pa se pitam ko je lud i ko veruje u bajke !

  • Aco

    19. novembar 2014 | 18:08

    U Usa gorivo 60din za litar, palo sa 80-90 u zadnjih mesec dana, cena nafte na svetskom trzistu pala opasno, samo ne kod nas

  • Srđan

    19. novembar 2014 | 18:03

    Za cenu goriva kriva je isključivo država. Današnja cena je ona iz vremena kad je 1 barel nafte koštao 150 dolara. To je bio opravdan razlog iako je marža koju udara država previsoka. Barel je danas 86 dolara. Razlog zašto je cena ista nam niko nije dao. Neko kupi kajmak dok narod plaća ceh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA