GORBAČOV: Zapad prihvatio da je Krim deo Rusije

Kad su počeli pregovori o Beloveškom sporazumu, trebalo je pokrenuti pitanje Krima, rekao je bivši sovjetski lider, dodajući da "Rusiju ne treba silom odvajati od Krima. To je njeno dete."

  • 17

Bivši predsednik Sovjetskog saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov izjavio je danas kako veruje da je Zapad prihvatio odluku građana Krima da se priključe Rusiji.

Na pitanje novinara "Komsomolskaje pravde" o tome da li je Zapad prihvatio činjenicu da je Krim sada deo Rusije, Gorbačov je odgovorio da misli da jeste i da je njegovo mišljenje da su se pomirili sa tim.

Gorbačov je dodao da je aktuelna kriza u Ukrajini posledica prenagljenog raspada Sovjetskog saveza posle sklapanja Beloveškog sporazuma iz 1991., kojeg su potpisali lideri Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Kad su počeli pregovori o Beloveškom sporazumu, trebalo je pokrenuti pitanje Krima, rekao je bivši sovjetski lider, dodajući da "Rusiju ne treba silom odvajati od Krima. To je njeno dete."

Poluostrvo Krim, koje je 1954. godine Ukrajini poklonio Nikita Hruščov, pripojilo se Rusiji nakon referenduma sprovedenog u martu ove godine.

Gorbačov je dodao da su tim istorijskim referendumom građani Krima ispravili grešku iz sovjetskog doba i da ih zbog toga ne treba kažnjavati sankcijama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cicha

    20. novembar 2014 | 20:52

    Lupaj gluposti,i ti i hruschov ste brljali,izdajnici Rusije

  • ..M@skulin

    20. novembar 2014 | 11:47

    ..ima li ovaj obraza da prica o dobrobiti Rusije?

  • Dušan Petrov

    22. novembar 2014 | 23:45

    Zapad ima principe. To što oni smatraju da pripada zapadu, pripada zapadu i tačka. Zapad je uglavnom osvajao i pokoravao i to hoće i sa Krimom i sa Ukrainom. Rusiju hoće da rasparčaju i slavene ponize i pretope u zapadnu civilizaciju. Krim je bio i ponovo postao deo Rusije kao što će Kosovu kad tad biti deo Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA