• 5

Evo koji je naš market najpovoljniji (FOTO)

Monitoring cena je rađen 18. i 19. novembra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Za svaki trgovinski lanac proveravane su cene u tri prodajna mesta izuzev za Merkator i Univereksport (dva) jer nemaju predstavništvo u Nišu

 • 5

Uzorak od 60 namirnica iz potrošačke korpe, pokazao je da je najjeftiniji trgovinski lanac Dis, zatim slede Roda, Tempo i Univereksport, pokazalo je istzraživanje Asocijacije potrošača Srbije APOS.

 

Po cenama većim od prosečnih, ističu se Maksi kao najskuplji, zatim Merkator i na kraju Idea. Poznato je da marketi pri formiranju cena pribegavaju oscilacijama po grupama namirnica, tako na primer, isti trgoviski lanac se ističe po niskim cenama za ribu i testenine, a istovremeno ima najskuplje voće i povrće.

 

APOS navodi da najveće uštede koje se mogu ostvariti za meso i mesne prerađevine -u proseku 200 dinara, kao i za mleko i mlečne proizvode 86.

 

 

Brašno, žitarice, peciva i testenine najpovoljniji u Tempu i Rodi, a ubedljivo najskuplji u Merkatoru i Maksiju. Cene ispod prosečnih u toj grupi imaju još Dis i Univereksport. Idea ima prosečne cene za brašno, testenine, žitarice i peciva.  Prosečna ušteda između maksimalne i minimalne cene za ovu grupu proizvoda je 23 dinara.

 

Voće i povrće najpovoljnije u Disu i Rodi, najskuplje u Tempu i Maksiju. Na voću povrću može da se uštedi od 28 do 34 dinara po kilogramu.

 

 

Kada su u pitanju zamrznute i konzervisane namirnice, najnepovoljniji su Merkator i Maksi. Ostali marketi su ujednačeni po cenama. Market koji je najbliži prosečnim cenama je Idea. Ujednačeno su povoljni Dis, Univereksport i Roda.

 

U toj grupi namirnica može u proseku da se uštedi 29 dinara, a konkretno za zamrznuto povrće čak do 50 dinara.

 

Za konzerviranu i smrznutu ribu najpovoljniji market je Roda, a potom Tempo. Cene niže od prosečnih imaju i Dis i Univereksport. Najskuplji su Maksi i Merkator, dok Idea ima cene nešto više od prosečnih. U proseku za te namirnice ukupna prosečna ušteda je oko 40 dinara. Ako neko kupuje skuplje proizvode kao što je oslić - može da uštedi i do 80 dinara. 

 

Kada se uporede cene mesa i mesnih prerađevina, više je skupljih nego povoljnih trgovinskih lanaca, a samim tim velike su i oscilacije između minimalnih i maksimalnih cena. Prosečna ušteda iznosi oko 200 dinara po kilogramu. 

 

 

Indeks odstupanja pokazuje da je meso najjeftinije kupovati u Disu i Rodi. Najskuplje meso i mesne prerađevine ima Maksi i Merkator.

 

U grupi mleko i mlečne prerađevine, Merkator je najskuplji, a potom slede Univereksport i Idea. Cene najniže u odnosu na prosečne imaju Roda, zatim Dis pa Tempo. Prosečna ušteda po artiklu jeste 86 dinara, a za sireve i više od 200 dinara po kilogramu.

 

Na prozvodima kao što su ulje, šećer, so i napici, marketi najčešće kompenzuju popuste u ponudi. Te namirnice najskuplje su u Maksiju, kao i i ujednačeni po skupoći - Tempo i Idea. Najpovoljniji su Dis, Roda i Tempo, dok Univereksport spada među povoljne, ali je blizu prosečnih cena.

 

 

Monitoring cena je rađen 18. i 19. novembra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Za svaki trgovinski lanac proveravane su cene u tri prodajna mesta izuzev za Merkator i Univereksport (dva) jer nemaju predstavništvo u Nišu. 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zare

  22. novembar 2014 | 21:46

  Ajmo ovako. Odnos cene i kvaliteta u kategoriji mesa i mesnih preradjevina ! Mozda je maxi skuplji ali po kvalitetu mesa i mesnih derivata i po samoj usluzi daleko je ispred svih. Da ne pricam o lokacijama koje su blize potrosacima a ne 30 km od zadnjeg ulicnog svetla kao neki primeri .

  10
  9

  Podelite komentar

 • Miki

  23. novembar 2014 | 10:30

  Da bi kupio komplet korpu "povoljnije" treba da obidjes sve te prodavnice i da dodatno za put potrosis jos novca i na kraju te ne izadje nista jeftinije...

  9
  0

  Podelite komentar

 • Andrej

  22. novembar 2014 | 20:49

  Au cekaj da dobijemm:-)pa da navalim i ustedim koji dinar...a kako da od disa do kuce!eee

  5
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA