MISTERIJA VELESOVE KNJIGE: Našli je Rusi, Srbi je nisu hteli, završila kod Amera! (FOTO)

Pojedine slovenske rodnoverske zajednice kao glavni izvor koriste "Velesovu knjigu", štivo neobičnog sadržaja i još neobičnije sudbine

  • 21

Perunu se mole da spreči sušu, Dabogu da reši njihove probleme, a plaše se da Morana ne pošalje dugu i hladnu zimu, bolesti i smrt. Svetkovine proslavljaju u "kapištima" i tokom njih preskaču vatru i puštaju niz reku vence cveće. Ko su oni?

"Rodnoverci" ili straroverci, staroslavci - obnovitelji stare slovenske mnogobožačke religije. Pokret je široko rasprostranjen u Rusiji i Ukrajini. U Srbiji tradiciju rodnoverja održava udruženje "Staroslavci".

VRATILI SE VERI PREDAKA: Ovo su Srbi koji slave boga Peruna! (FOTO) (VIDEO)

Termin rodnoverje skovan je osamdesetih godina XX veka odnosi se na obnovu mnogobožačke religije Slovena. Rodnoverje se oslanja na narodna predanja, običaje i obrede, pisane romejske, slovenske, germanske i arapske izvore. Pojedine slovenske rodnoverske zajednice kao glavni izvor koriste "Velesovu knjigu", štivo neobičnog sadržaja i još neobičnije sudbine.

 1919. godine pukovnik carske vojske Fjodor Arturovič Izenbek u jednom opustošenom zamku u Ukrajini pronalazi razbacane brezove daščice na kojima su bili ispisani tekstovi "Velesove knjige" - rukopisa koji je nastao krajem devetog ili početkom desetog veka i pisan je neobičnim pismom koje kasnije dobija naziv "vlesovica". Pukovnik je skupio daščice i poneo ih sa sobom.

Tako je "Velesova knjiga" u torbi ruskog pukovnika putovala prvo kroz revoluciju u Rusiji, potom u Tursku, pa zatim i u Jugoslaviju. Knjiga koju mnogi istoričari smatraju najstarijim slovenskim spisom sadrži religijske tekstove o starim slovenskim božanstvima, istorijske zapise i naravoučenija:

"Molimo se i klanjamo prvom Triglavu i njemu veliku slavu pojemo. Hvalimo Svaroga, deda božjeg, koji je svemu rodu božjem začetnik i tvorac je svega živog, večni izvor koji teče leti i svuda, a zimi i nikada ne mrzne... A bogu Perunu, gromovniku, bogu bitke i borbe govorimo: ti oživljavaš nas neprestanim okretanjem kruga i vodiš stazom prava kroz bitke do Velike Trizne... Bogu Svetovidu slavu uznosimo, jer on je bog Prava i Java i njemu pojemo jer je svetlost kroz koju vidimo svet. Gledamo i u Javu opstajemo, a on nas od Nava čuva i stoga mu hvalu pojemo. Slava sva Svetovidu, bogu našem što otvara srca naša da priznamo loše postupke i dobru se okrenemo. Dva bića u nebu sadržana Belobog i Crnobog su, a nji oba Svarog drži i zapoveda"

Knjiga je dobila naziv po Velesu, slovenskom bogu polja, pašnjaka i šuma, ali i useva, stoke i životinja. Ovaj bog bio je zadužen za prehranu Slovena, koji su prvi ili poslednji snop žita nazivali "Velesova brada". Taj snop se čuvao u kući i od njega se kasnije pravilo brašno za posebne hlebove. U hrišćanstvu Velesovu ulogu preuzeo je Sveti Vasilije.

Ovo neobično štivo možete čitati na srpskom zahvaljući izdavačkoj kući "Pešić i sinovi", koja je objavila "Velesovu knjigu" 2000. godine u ediciji "Tragom slovena". Zamolili smo Vesnu Pešić, publicistu, kolumnistu i vlasnicu izdavačke kuće "Pešić i sinovi" da nam kaže nešto više o "Velesovoj knjizi".

- Rukopis je bio ispisan na brezovim daščicama, bilo ih je oko 38 komada. Knjigu je pronašao pukovnik Izenbek u vreme povlačenja carske vojske pred Crvenom armijom. Kad se u jednom trenutku zatekao u Beogradu, Izenbek ju je nudio raznim ustanovama kulture, međutim, oni su je odbili. Kada je otputovao u Brisel, knjigu je predao Juriju Miroljubovu koji je rukopis transkribovao, tumačio i preveo. Daščice je kod nas obnarodovao i iz mraka prošlosti na svetlost izneo prof. dr Radivoje Pešić, i mi imamo njegov prevod i komentare - ispričala je Vesna Pešić za Telegraf.

Jurij Miroljubov je sa knjigom otputovao u Sjedinjene Američke Države i predao je Ruskom muzeju u San Francisku. Od tada, rukopis su proučavali mnogi stručnjaci i istoričari, i oko njega su se stvorile brojne kontroverze. Pitali smo Vesnu Pešić da li može da nam kaže da li se radi o autentičnom delu ili falsifikatu.

- U pitanju je apsolutno autentično delo koje je u izvornom obliku preživelo do današnjih dana. Sve stare knjige, i Biblija, na primer, doživele su redakcije, a Velesova knjiga je preživela do današnjih dana bez redakcija - rekla je Vesna Pešić.

Kada je reč o istorijskom značaju knjige, istoričar Predrag Komatina je drugačijeg mišljenja.

-  "Velesova knjiga" je očigledan falsifikat. Vojnik pronašao rukopis na brezovim daščicama na teritoriji današnje Ukrajine i pokušao da ga predstavi kao autentičan. To je napravljeno tendenciozno i sa određenim namerama - da se pokaže da su Rusi imali slovensko pismo pre nego što su zvanično primili pismenost. "Velesova knjiga" se ne uzima u obzir kao istorijski izvor - zaključuje Predrag Komatina.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    30. novembar 2014 | 16:26

    To su sloveni koji nisu prihvatili hriscanstvo, kod nas mozete naci mnogobrojne dokaze, narocito u bosni, naime nema tu puno filozofije i radi se o tzv "bogumilima" koji su bili nista drugo nego sloveni(Srbi), koji nikako nisu htjeli da prihvate hriscanstvo, mozete pronaci milion "stecaka" sa slicnim crtezima i identicnim rukopisom i kao takve hriscanska crkva se dobrano potrudila da nestanu.

  • Rada

    22. januar 2016 | 11:02

    Kad procitam misljenje nekog "ozbiljnog"istoricara, stvarno mi padne mrak na oci. Sve sto je bilo vezano za stare Slovene odnosno Srbe je unistila hriscanska crkva,kako bi lakse porobili narod i sto lakse manipulisali sa istim. Ko nema korenje,vetar ga nosi,pa je zato nas jadni Slovenski narod poubijao sam sebe,kad se odrekao svoje vere i svojih predaka. U Perunovim Vedama lepo pise sta ce se desiti Slovenima kad se odreknu pradedovske vere... Naravno da je Velesova knjiga prava,naravno da nas je hriscanstvo unazadilo,posvadjalo i razjedinilo. Ko god tvrdi suprotno,nek dokaze. Pogledajte slovenske drzavice koliko ih ima,zamislite da su ujedinjene,koliko bi to bilo carstvo. Sloveni,Srbi,opametite se vec jednom,bar je nama u Jugoslaviji jasno sta su uradile tudje religije,proglasili su neprijateljima rodjenu bracu,i nahuskali su nas jedne na druge. Hriscanstvo,Islam? Da li znate cija je istorija zapisana u Kuranu i Bibliji? Istorija Semita,odnosno Jevreja i Arapa. Kad nam padne magla sa ociju,onda cemo da zalimo sto se to nije desilo ranije,inace ne bi nikad brat na brata digao ruku zbog tudjeg boga.

  • Стеван Вељовић

    19. novembar 2015 | 06:34

    Занимљиво како професор Коматина тако олако проглашава фалсификатом нешто што нити је видео, нити истраживао, али је њему очигледно... А то што ми учимо да су ето Словенски народи тек тако пали с марса у Европу то му није сумњиво...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA