Ovaj čovek je bio inspiracija Hitleru! (FOTO)

Adolf Hitler je bio opsednut sobom, likovnom akademijom, snovima o veličini, Evom Braun, mržnjom protiv Jevreja, ali i što malo ko zna, Turskom. On smatra da mu je učitelj bio Kemal Ataturk, njegov savremenik, osnivač moderne Turske

  • 1

Mnogi istoričari smatraju da je Musolini jedan od glavnih faktora koji su uticali na Hitlerov uspon i dolazak na vlast, ali je sam Hitler inspiraciju našao u drugom svom savremeniku. Reč je o čuvenom Kemalu Ataturku.

Opsesije Adolfa Hitlera su se uglavnom pokazale opasnim za svet, a on je bio vrlo sklon raznim nezdravim fiksacijama. Bio je opsednut sobom, likovnom akademijom, snovima o veličini, Evom Braun, mržnjom protiv Jevreja, ali i što malo ko zna, Turskom.

Iako su koreni razvoja Trećeg rajha prilično temeljno analizirani, na jedan faktor se ne obraća dovoljna pažnja – a to je značaj Turske i Mustafe Kemala Ataturka na firerova razmišljanja. Hitler je Ataturka zvao svojom "blistavom zvezdom".

U svojoj novoj knjizi "Ataturk u nacističkoj imaginaciji", Štefan Irig je predstavio koliki su značaj imali Ataturk i tadašnja Turska u stvaranju ambijenta u kom je nastao nacistički pokret. Turska revolucija je 20-ih godina prošlog veka inspirisala mnoge polemike, a ne samo da su nacisti kreirali svoj nacional-socijalistički model po uzoru na Tursku, već su i lično Gebels i Hitler bili omađijani svime što je Ataturk radio u Turskoj.

Nakon kraja Prvog svetskog rata, Nemci, a pogotovo konzervativci, su bili obuzeti osećanjem nepravde nakon mirovnog sporazuma u Parizu. Osim njih, još jedna bivša supersila sa istoka je preživljavala vrlo teške trenutke.

Tadašnja Turska je ostala rasparčana, a veliki delovi njene nekadašnje teritorije su podeljeni Grčkoj, Jermeniji, kao i velikim silama poput Velike Britanije, Italije i Francuske. Međutim, počevši od 1919. godine, turski nacionalisti na čelu sa Ataturkom su transformisali državu od autsajdera do uspešne države koja je pobedila Grke, Francuze i Jermene na mnogim frontovima.

Turska je uspela da "izboksuje" novi mirovni sporazum (sporazum u Lozani 1923) koji je rezultovao uspostavljanjem granica moderne Turske.

Za to vreme je štampa u Nemačkoj bila oduševljena ovim podvigom Kemala Ataturka. Dnevne i nedeljne novine su bile prepune priča o Turskoj. Tokom narednih pet godina, objavljeno više od 2.000 članaka o ovoj zemlji.

- Ataturk je bio prvi koji je pokazao da je moguće mobilisati i preporoditi zemlju koja je bila potpuno izgubljena. Ako kažemo da je Ataturk učitelj, Musolini bi bio njegov prvi, a ja drugi učenik - izjavio je Hitler.

Najveća sličnost između nacističke i Ataturkove vladavine je u tragedijama Holokausta i genocida nad Jermenima, koji se dogodio pre Ataturkovog dolaska na vlast. Nacisti su smatrali Jermene Jevrejima sa istoka i negirali su postojanje bilo kakvog zločina.

Danas je situacija drugačija. Kada Nemci pominju Tursku, to čine u kontekstu imigracije, asimilacije i kandidature za EU. Štefan Irig je u svojoj knjizi pokazao da su koreni odnosa ove dve zemlje daleko dublji nego što se čine na prvi pogled.

(Telegraf.rs / Izvor: thedailybeast.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rba1987

    25. novembar 2014 | 12:26

    Pobjedili Jermene ,msjko moja.Ubili preko milion ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA