Nesavesnim vozačima oduzimaju kola, nema više noćne vožnje za početnike!

Načelnik saobraćajne policije Vladimir Rebić kaže da će se bahata vožnja s velikim prekoračenjem brzine, kao i vožnja u alkoholisanom stanju većem od dva promila, kažnjavati odlaskom u zatvor na 30 do 60 dana

  • 20

Rigorozne mere bezbednosti u saobraćaju su ponovo u žiži javnosti nakon tragične nesreće na Ada Huji u kojoj su poginuli tri mlade osobe, a vozač Dušan Jovanović (19) je priznao da je vozio bez dozvole i u alkoholisanom stanju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je predstavilo predloge izmena Zakona o saobraćaju usmerene ka većoj bezbednosti na drumovima kojima je predviđena oštrija kaznena politika u nekim slučajevima.

Predložene izmene tog zakona, koje će se uskoro naći u parlamentu, predstavio je ministar unutrašnjuih poslova Nebojša Stefanović, naglasivši da je njihov cillj spasavanje života svih učesnika u saobraćaju. Stefanović je istakao i da se predloženim izmenama pooštrava kaznene politika, istakavši da će se istovremeno pojačano raditi na prevenciji i edukaciji.

Nakon učestalih nesreća u kojima život gube uglavnom mladi ljudi, formirana je Radna grupa za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju, na čijem je čelu potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da će danas članovima novoformirane Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predložiti da se osobama do 21 godine zabrani upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje vozilom u periodu od 23.00 do 06.00 sati, nulta tolerancija na alkohol, kao i udvostručavanje kazni ako se u kolima nalez maloletna lica.

Radna grupa koju je oformio MUP u septembru, napravila je Nacrt izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju, a novina je da će vozači koji polože vozački ispit sa 17 godina imati probnu dozvolu naredne četiri godine.

- Probnu dozvolu će imati svako ko prvi put položi vožnju, a punoletan je, i ona će trajati dve godine umesto godinu dana, tako da će vozač sa takvom dozvolom morati da ima pored sebe osobu koja ima više od pet godina vozačku dozvolu - rekao je načelnik saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Takođe, kazne za bahate vozače će biti pooštrene.

- Vožnja preko 140 kilometara na sat u naselju ili 180 kilometara van naselja, odnosno 220 kilometara na sat na autoputu kažnjavaće se kao nasilnička vožnja zatvorom od 30 do 60 dana. Ista ova kazna sledi i za vožnju u alkoholisanom stanju većem od dva promila - istakao je Rebić.

Izmene u zakonu bi trebalo da donesu i veću bezbednost mališana u saobraćaju.

- Deca do 12 godina starosti koja su niža od 135 centimetara, moraće da sede na bezbednom sedištu u automobilu, s tim da kad napune četiri godine, postoji mogućnost da sede na specijalnom podmetaču sa naslonom na glavi - rekao je načelnik saobraćajne policije.

On je takođe objasnio i to da će vozači smeti da prestižu bicikl, motocikl ili traktor preko pune linije, ali samo kada uslovi u saobraćaju to dozvoljavaju, odnosno kada je bezbedna ravnica u pitanju, nikako u krivini.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • comi

    25. novembar 2014 | 15:36

    Nesmeju da voze do 6 ujutru pa oni se posle 6 vracaju kuci...Samo oduzimati auto i roditelji u zatvor pa ko voli nek izvoli

  • vesna

    25. novembar 2014 | 15:04

    kakvih dva promila? nula!!!

  • Vuk

    25. novembar 2014 | 14:45

    Nema razloga da zbog nekih bahatih i alkosa menjate zakon jednostavno po dzepu udrite i to je to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA