ERDOGAN: Amerika je bezobrazna i bezobzirna!

-Želim da znate da smo protiv bezobrazluka, bezobzirnosti i beskrajnih zahteva Vašingtona - rekao je Erdogan komentarišući to što Vašington vrši pritisak na Ankaru za korišćenje turske vazduhoplovne vojne baze Incirlik u regionu Adana

  • 10

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države bezobzirne u pritisku na Ankaru da pomogne u odbrani sirijskog grada Kobane koji je pod opsadom džihadista Islamske države (IS).

- Želim da znate da smo protiv bezobrazluka, bezobzirnosti i beskrajnih zahteva Vašingtona - rekao je Erdogan.

Vašington vrši pritisak na Ankaru za korišćenje turske vazduhoplovne vojne baze Incirlik u regionu Adana, u južnoj Turskoj za američke avione u vazdušnim napadima na ekstremiste IS. Veze između SAD i Turske su pogoršane u poslednjih nekoliko meseci zbog nespremnosti turskih zvaničnika da se Turska vojno uključi u međunarodnu koaliciju protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Odraz prisutnih tenzija između dva NATO saveznika je i Erdoganova optužba na račun SAD-a da su bezobzirni u pritisku Ankare da pomogne u očuvanju Kobanea, na sirijsko-turskoj granici.

- Zašto neko dolazi u ovaj region na 12.000 kilometara daleko - rekao je Erdogan tokom obraćanja grupi privrednika u Ankari čime se "jasno odredio" prema Vašigtonu, prenela je agencija AFP.

Američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Turske Erdogan su, bez vidnog uspeha, prošlog vikenda pokušali da pomire svoje stavove o borbi protiv IS.

Turska je stava da ne treba pružiti vojnu pomoć Kurdima za odbranu grada Kobane koji je pod opsadom boraca IS i do sada je dopustila da preko njene teritorije u Kobane stigne 150 kurdskih boraca iz Iraka, a da će opasnost od džihadista IS prestati - ne vazdušnim udarima, već zbacivanjem režima predsednika Bašara al Asada u Siriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    27. novembar 2014 | 09:22

    Ајде. Ко с ђаволом тикве сади, о главу му се лупају!

  • Lik

    27. novembar 2014 | 11:06

    Slede neredi u turskoj. Tako rade Ameri

  • Nikola

    27. novembar 2014 | 07:05

    A šta je sa dva miliona zaposlenih kineza??! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA