PROFESORI SE BRANE: Učenice nam se otvoreno udvaraju!

U nekim srednjim školama u Beogradu učenice, navodno, umesto pismenih zadataka u vežbankama ostavljaju pozive na sastanak i brojeve telefona

  • 8

Nakon slučaja u Prokuplju, gde je učenica srednje škole priznala da je imala seksualne odnose sa dvadeset godina starijim profesorom, uzvratili su i profesori. Naime, neki profesori beogradskih srednjih škola tvrde da im se učenice otvoreno udvaraju.

Predsednik foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da one nastavnicima u vežbankama ostavljaju brojeve telefona, ali i da ih izazivaju "neprikladim oblačenjem".

Iako je put od udvaranja do veze dug, u srednjim školama kažu da su "zabranjene veze" raširena pojava, ali da se o njima ćuti zbog ugleda profesije i ustanove. Stručnjaci kažu da su za sve, ipak, odgovorni nastavnici.

Profesor engleskog jezika u jednoj od srednjih škola u Beogradu navodno je u vežbanci, umesto pismenog zadatka, našao poziv na sastanak u centru grada.

- Uz poruku da će biti "vrlo tužna" ako se profesor ne pojavi, učenica je ostavila i broj telefona - otrkiva Milorad Antić.

On kaže da svako ko zaviri u školsko dvorište bilo koje srednje škole u Srbiji može videti da učenice dolaze na nastavu neprikladno obučene, "u kratkim suknjicama, majicama do pupka i sa dubokim dekolteima".

- Sigurno da način na koji se te učenice oblače šalje loš signal. Ali, prosvetni radnik bez obzira na otvorene ponude mora da ostane pribran, jer time brani dostojanstvo svoje profesije. Nadležni, takođe, treba da donesu stroža pravila kada su u pitanju oblačenje i ponašanje učenika u obrazovnim ustanovama. Pored učenika, pravila moraju da se pridržavaju i nastavnici, inače može doći do anarhije - upozorava Antić.

NAJVAŽNIJI JE UGLED ŠKOLE

Milorad Antić tvrdi da zna za nekoliko veza između nastavnika fizičkog i učenica, koje su zataškavane radi ugleda škole.

- Ni školama, ali ni roditeljima tih učenica nije odgovaralo da izbije skandal, pa su te ljubavne afere zataškavane, a profesori prolazili nekažnjeno - kaže Antić.

I profesorka u Trgovačkoj školi u Beogradu Vesna Bajer potvrđuje da u mnogim školama postoje veze između učenica i profesora, ali da se o tome uglavnom ćuti.

- O tome se ne priča, ali ta pojava je veoma raširena. Direktori najčešće žmure pred takvim stvarima i ne prijavljuju ih prosvetnim vlastima čuvajući imidž škole - kaže Bajer.

Za psihologa Biljanu Lajović odgovornost je uvek na strani odrasle osobe i profesionalca.

- U konkretnom slučaju, odgovorni su nastavnici. Učenice mogu da ostavljaju poruke, a nastavnik je taj koji to treba da zaustavi tako što će da reaguje i pozove roditelje i obavesti direktora i tim za zaštitu od nasilja. Nastavnik nikada ne sme da prihvati bilo kakve ponude te vrste - kaže Lajović.

(M. S. / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    13. maj 2012 | 16:20

    Ja sam pre 6 godina zavrsila srednju skolu i bilo nam je uvedeno pravilo oblacenja. Profesori su to svima procitali i zalepili na ulazna vrata ali nista od toga. A da su lepo zabranjivali ulazak polugolih ucenica i izbacivali ih sa casa verujem da bi bilo drugacije. Takve droljice treba poniziti javno, pokazati roditeljima te poruke. Ali tu je svakako i greska roditelja. "Moja cerka je divna, postena, krasna...", "ne gospodjo, Vasa cerka je kuuurva!".

  • Jaca

    23. mart 2012 | 09:48

    Ne branim profesore ali i ove danasnje klinke su- budi Bog s nama!

  • vojvodjanin

    24. mart 2012 | 06:59

    krivi su i roditelj ako je neka sexi obucena mesto joj je u striptiz baru ne u skoli. kriv je i zakon nikako profesori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA