PRIŠTINA U CRVENO-CRNOM: Kosovo slavilo nezavisnost Albanije

Vlasnici nekih lokala u Prištini su pored izloženih nacionalnih zastava Albanije, stavili i zastavu s mapom takozvane "velike Albanije" i likovima Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinija

  • 18

Mnogobrojnim manifestacijama na Kosovu juče je obeleležena 102. godišnjica proglašavanja nezavisnosti Albanije koja se proslavlja kao Dan albanske zastave.

Priština je juče i danas osvanula u crveno-crnom, na svim ulicama glavnog grada Kosova su postavljene albanske nacionalne zastave. Bandere, zgrade, izlozi, terase i mnogi automobili bili su ukrašeni njima.

U glavnom gradu, u kojem vlast ima pokret Samoopredeljenje, ni na jednom zvaničnom mestu nije bilo ni jedne jedine zastave Kosova.

Vlasnici nekih lokala su pored izloženih zastava, stavili i zastavu s mapom takozvane "velike Albanije" i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinija, sa natpisom "autohtonus", koja je postala poznata od trenutka kada se na dronu pojavila na utakmici između Srbije i Albanije.

Od jutra u strogom centru Prištine je počeo kulturno umetnički i zabavni program koji je organizovala opština Priština. Tu su se pojavili najpoznatiji estradni umetnici Kosova.

Opština Priština je u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja Albanije ove godine povodom Dana albanske zastave pokrenula inicijativu "Kupuj albansko", pa su se na štandovima koji se nalaze celom dužinom trgova Majke Tereza, Ibrahima Rugove i Zahira Pajazitija našli proizvodi sa Kosova i iz Albanije.

Ovaj dan se među Albancima proslavlja od 28. novembra 1912. kada je u Valoni usvojena Deklaracija o nezavisnosti Albanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve se zna!

    29. novembar 2014 | 09:29

    Dobro šta je tu čudno kad je na Kosovo 95% albanaca pa normalno onda da slave nezavisnost albanije i na Kosovo i bilo gde u svetu gde albanci žive!

  • zika

    29. novembar 2014 | 09:28

    е свака им част! хтели смо велику Србију, до Хрватске нисмо хтели Рамбује да прихватимо, него рат са западном алијансом. Ето нам сад.

  • bOoMERaNG

    29. novembar 2014 | 09:44

    E moj Milosevicu Slobodane !!!!!!! A mogao si ..... !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA