Francuski premijer: Nije bilo razloga da hapsimo Meraha

Fransoa Fijon tvrdi da policija nije imala osnova da uhapsi Mohameda Meraha, pre nego što je on u Tuluzu ubio sedmoro ljudi

  • 0

Francuski premijer Fransoa Fijon izjavio je da pre nego što je počinio seriju ubistava nije postojao nijedan element koji bi omogućio da se uhapsi Mohamed Merah, i naglasio da je Francuska "država zakona". Ipak, francuska javnost podeljena je oko pitanja da li su obaveštajne službe i policija bili dovoljno oprezni.

- Nije postojao nijedan element koji bi dao za pravo da se uhapsi Merah pre nego što je počinio seriju ubistava - rekao je Fijon.

On je naglasio da zakon ne dozvoljava da se bez odluke pravosudnih organa permanentno prati neko ko nije počinio kriminalno delo.

- Živimo u zemlji zakona - naglasio je Fijon.

Posle serije ubistava koje je počinio 23-godišnji Merah, u Francuskoj se postavlja pitanje da li su službe za obaveštavanje bile oprezne u dovoljnoj meri, posebno uzimajući u obzir da je taj Francuz alžirskog porekla u nekoliko navrata boravio u Avganistanu i Pakistanu.

- Pripadnost nekoj salafističkoj organizaciji samo po sebi nije kršenje zakona. Ne treba mešati religiozni fundamentalizam i terorizam, iako znamo ono što spaja te dve pojave - rekao je Fijon.

Merah je za nekoliko dana na jugozapadu Francuske ubio tri francuska vojnika, troje dece i jednog rabina. On je ubijen juče, kada je sa oružjem u rukama skočio kroz prozor zgrade koja je bila opkoljena pripadnicima specijalnih policijskih snaga.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA