Gorbačov se vraća u politiku

Bivši predsednik SSSR odlučio je da reaktivira nekadašnju Socijaldemokratsku partiju Rusije, koju je 2007. godine ugasio Vrhovni sud te zemlje

  • 0

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov vraća se na političku scenu Rusije. On je najavio da će obnoviti svoju nekadašnju Socijaldemokratsku partiju Rusije, koja je ugašena 2007. godine. Ovu stranku spreman je da podrži i biznismen Aleksandar Lebedev, takođe politički protivnik ruskog predsendika Vladimira Putina.

Gorbačov kaže da želi da oživi stranku, "ne zbog sebe, već zbog onih mladih ljudi koji aktivno deluju na trgovima". On će svoju socijaldemokratsku partiju reaktivirati nakon što u Rusiji bude usvojen novi zakon o formiranju političkih partija.

- Spreman sam da se ozbiljno bavim razvojem socijaldemokratskog projekta i molim sve one koji dele takve poglede da iznesu svoje predloge - rekao je Gorbačov.

Bivši sovjetski predsednik je istakao da oseća "jasan nedostatak takve nezavisne stranke". Njega će u toj nameri podržati i biznismen Aleksandar Lebedev, a prema njegovim rečima, u stranku bi moglo da uđe "dvadesetak ozbiljnih političara koji se pojavljuju na opozicionim skupovima u Moskvi".

Mihail Gorbačov bio je vođa socijaldemokrata od 1999, a dve godine kasnije svoju partiju je ujedinio sa strankom Konstantina Titova i tako formirao Socijaldemokratsku partiju Rusije. Ipak, on je stranku napustio 2004. godine zbog sukoba sa Titovim. Vrhovni sud je partiju ugasio 2007. godine, jer nije ispunjavala kriterijume za registrovanje koji su nalagali zastupljenost regionalnih kancelarija u čitavoj Rusiji.

(M. S. / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA