SVETI PROROK AVDIJA: Služio je izraelske careve, prorok Ilija ga je uzeo za pratioca!

Ovaj prorok je rođen u selu Vitaharamu. Služio je na dvorcu careva Izrailjskih, i bio je domoupravitelj u cara Ahava, prorok Ilija ga je poštedeo kazne

  • 5

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Proroka Avdiju. Ovaj prorok je rođen u selu Vitaharamu. Služio je na dvorcu careva Izrailjskih, i bio je domoupravitelj u cara Ahava.

Od mladosti je Avdija bio veoma bogobojažljiv i kada je čitav Izrael odstupio od Boga i počeo da se  klanja Valu, on je tajno služio Bogu otaca svojih koji je spasao Izrael iz Egipta i proveo ga kroz Crveno more.

Jednom je car Ahav dozvao Avdiju i rekao mu - Pođi po zemlji na izvore i na sve potoke, da bismo našli trave da sačuvamo u životu konje i mazge, da nam ne izgine stoka.

Kada su međusobno podelili zemlje, gde će ko ići, Ahav je otišao jednim putem sam, a Avdija drugim. Avdija je na svom putu sreo proroka Iliju.

Avdija ga je upitao - šta sam zgrešio, da slugu svoga predaš u ruke Ahavu da me pogubi?

Nakon toga je Avdija otišao u susret Ahavu i obavestio ga o svetom proroku Iliji. 

Avdija se radovao zbog svemoguće sile svog boga. Bio je u vojničkoj službi. Kada je trebalo da ga kazni, Ilija ga je poštedeo i tada je Avdija napustio carsku službu i krenuo za svetim prorokom Ilijom.

Kada je umro, sahranjen je sa svojim precima.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA