Petogodišnji Nišlija zaražen HIV virusom!

U Srbiji živi 1.931 osoba s virosom HIV-a, a procenjuje se da još oko 1.100 osoba ne zna da je inficirano tim virusom, podaci su Institua za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koji su objavljeni povodom današnjeg obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side

  • 1

Petogodišnje dete iz Niša inficirano je HIV virusom, kao i još sedam osoba, kažu iz Instituta za zaštitu javnog zdravlja u tom gradu.

Šefica savetovališta za dobrovoljno poverljivo savetovanje i HIV testiranje u Institutu za zaštitu javnog zdravlja u Nišu dr Biljana Kocić je juče precizirala da je dete zaraženo transmisijom od majke koja je HIV pozitivna, kao i da je od osam novootkrivenih slučajeva petoro pacijenata već obolelo od side.

- Nažalost, kod nas je i dalje visok procenat pacijenata kod kojih se otkrije infekcija tek kad obolele od side. Malo se ljudi testira. Nedavno smo imali dobrovoljno testiranje u studentskom domu kod Pravnog fakulteta i raduje nas činjenica da je ogroman broj studenata hteo da se testira na HIV virus. Ni u jednom slučaju nismo otkrili da je neko inficiran -  napomenula je doktorka Kocić.

Prema njenim rečima, i dalje je daleko veći broj obolelih među muškim polom jer je u toku 2014. bilo šestorica muškaraca i dve žene.

- Od 1987. godine imali smo 147 HIV pozitivnih, a od kojih 117 muškaraca. Umrlo je 55 obolelih od side -  rekla je dr Kocić.

U Srbiji živi 1.931 osoba s virosom HIV-a, a procenjuje se da još oko 1.100 osoba ne zna da je inficirano tim virusom, podaci su Institua za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koji su objavljeni povodom današnjeg obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    2. decembar 2014 | 06:44

    Ponovo je sida "aktivirana", na zalost sada ce biti sve vise ovakvih vjesti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA