ALARMANTNO U LUČANIMA: Sprečeno plavljenje 12 kuća, vojska podiže nasip!

Ministar odbrane Bratislav Gašić je rano jutros bio u naselju Đerađ kraj Lučana gde je juče reka poplavila deset domaćinstva. Voda se povukla iz kuća, a vojnici podižu nasip dužine pet kilometara

  • 0

Vojska Srbije od jutros je anagažovana na zaštiti sela Lučani gde se izlila reka Bjelica, a ugroženo područje je posetio ministar odbrane Bratislav GašićMinistar Gašić je rano jutros bio u naselju Đerađ kraj Lučana gde je juče reka poplavila deset domaćinstva. Voda se povukla iz kuća, a vojnici podižu nasip dužine pet kilometara.

Ministar Gašić kazao je novinarima da vojska, pored zaštite naselja Đerađ, radi i na zaštiti hemijske industrije "Milan Blagojević namenska" u Lučanima.

- Ova fabrika je od strateške važnosti, jer ako stane 'Milan Blagojević', staje kompletna namenska industrija u Srbiji - rekao je Gašić.

Ministar je kazao da će vojska ostati u Lučanima sve dok se ne obezbedi sigurnost građana i privrede. Vodostaj Bjelice danas stagnira, a ove godine ta reka je plavila čak šest puta. Pored vojske od jutros su u naselju Đerađ aktivisti Srpske napredne stranke u jaknama sa stranačkim obeležjem.

Zahvaljujući tome što je očišćeno četiri kilometra reke Bjelice juče je sprečeno plavljenje 12 domaćinstava, izjavio je danas prilikom posete Lučanima direktor "Srbijavoda" Goran Puzović. On je precizirao da je bačeno četiri i po hiljade kubika kamena i isečeno mnogo stabala, odnosno da je završena prva faza čišćenja.

- Uklonjena je i kompletna vegetacija, a voda je juče bila samo za 30 centimetara manja nego za vreme aprilskih poplava, ali viša nego u aprilu. Međutim, pravovremenom intervencijom i podizanjem nasipa od zemlje i kamena sprečeno je izlivanje vode preko regionalnog puta Guča-Lučani - rekao je Puzović.

Načelnik moravičkog okruga Slobodan Jolović je, kao jedno od rešenja, naveo i podizanje puta u Đeraču za 70 centimetara, čime bi se zaštitila domaćinstva.

- Takođe postoji i mogućnost dislociranja ovih 12 porodica čime bi se trajno rešili njihovi problemi - rekao je Jolović.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA