Vlada pokreće tender za dokapitalizaciju Železare!

Ministar privrede Srbije rekao je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare Smederevo, a najozbiljniji kupac je američki Esmark

  • 4

Vlada Srbije je danas odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare Smederevo, modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda, saopštila je Vladina pres služba.

Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine.

Vlada je na današnoj sednici odlučila da državni poverioci otpišu dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranja ponuda.

Vlada je zadužila Agenciju za privatizaciju da pripremi uputstvo za ponuđače. Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 evra, a zainteresovani ponuđači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 evra.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je juče da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare Smederevo. Najozbiljniji kupac Železare je američki Esmark.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra. Te dugove će najverovatnije preuzeti država.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija

    4. decembar 2014 | 17:16

    Za rasterecenje budzeta nase drzave je od izuzetne vaznosti da se raspise tender, nadam se da je tim vrhunskih, nezavisnih profesionalaca radio na raspisivanju istog,da se jave zainteresovani klijenti i proces privatizacije okonca, ta da kompanija pocne da pravi profit i omoguci sigurnu egzistenciju gradjana Smederava, bez intervencije drzave

  • Ivanka

    4. decembar 2014 | 17:16

    Za svaku pohvalu je kada se resi problem giganta kakv je Zelezara, s obzirom da je egistencija jednog grada vezana za tu kompaniju. I mi gradjani Kraljeva, smo nekad imali jake kompanije, ali bahatoscu tadasnje vlade i losim privatizacijama unistise ovaj mali grad na Ibru. Smederevci, blago vama

  • Majda S

    4. decembar 2014 | 17:15

    Vlada tj drzava treba da preuzme dugove Zelezare - da bi neko uopste uzeo ovaj gigant, zeli da ima ociscene bilanse, da razvije poslovanje bez ikakvih opterecenja i to je potpuno normalno u poslovnim transakcijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA