• 1

Nemate decu? Imate TV u spavaćoj sobi? PA, ZAŠTO SE ONDA ČUDITE?!

Projekat opštine Pirot i bugarskog grada Montana finansirala je EU u okviru Programa prekogranične saradnje. Po rezultatima istraživanja koja su sproveli bugarski partneri, na natalitet, osim nepostojanja materijalne sigurnosti kod budućih roditelja, utiče čak i televizor u spavaćoj sobi

  • 1

Opština Pirot i bugarska opština Montana uspešno su zajednički realizovale projekat pod nazivom "Bejbi bum" sa ciljem podsticanja rađana.

Projekat je finansirala EU u okviru Programa prekogranične saradnje, a po rezultatima istraživanja koja su sproveli bugarski partneri, na natalitet, osim nepostojanja materijalne sigurnosti kod budućih roditelja, utiče čak i televizor u spavaćoj sobi, ali i sve izraženija želja mladih roditelja da se konstantno obrazuju, izjavio predstavnik opštine Montana Aleksandar Rizov, koji je koordinirao ovim projektom sa bugarske strane.

U Pirotu je, u okviru projekta, pokrenut "Kol centar za trudnice" u okviru koga je proteklih devet meseci upošljeno šest mladih lekara koji su 24 sata dnevno pružali savete mladim trudnicama i porodiljama. Kol centar je funkcionisao u okviru odeljenja ginekologije pirotske Opšte bolnice.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Po rečima načelnika ovog odeljenja dr Save Rančića projekat je u potpunosti opravdao sva očekivanja.

- Mladi lekari, koji su imali na raspolaganju i iskusne ginekologe, bili su 24 sata dnevno, osim vikendom, na raspolaganju trudnicama i mladim mamama, a osim majki i trudnica iz Pirota, interesantno je da su pomoć tražile i trudnice i porodilje iz Beograda, Niša i drugih gradova širom Srbije, koje su putem interneta našle brojeve telefona i saznale za postojanje Kol centra - kazao je dr Rančić.

Koordinator projekta sa pirotske strane, direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić izjavila je da je vrednost dela projekta koji je realizovan u Pirotu oko 49.000 evra.

- Kol centar je u potpunosti opravdao svoja očekivanja i nadamo se da će nastaviti da radi u okviru nastavka ovog projekta ili u okviru nekog novog projekta - kazala je Vasić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qqlele

    osim ako na tv-u ne gledaju svedske akcione xD

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima