HIT PLAKAT: Evo kako se u Crnoj Gori bore protiv NATO-a (FOTO)

Plakat Mirovnog pokreta "Ne u rat - ne u NATO" na kojem piše "Sve se čovjek bruka sa čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo", reakcija je na prethodni bilbord "Crnogorskih patriota" sa porukom "Bolje banana u ruci, nego ruska čizma za vratom"

  • 8

U Crnoj Gori se već godinama vodi diskusija o ulasku u Severno-atlantski sporazumni savez, još od trenutka kada je ova zemlja i formalno postala članica NATO programa Partnerstvo za mir, 14. decembra 2006. godine.

U Podgorici su se prvo pojavili bilbordi na kojima su istaknute uvredljive poruke prema Rusiji i sa vidljivim logom NATO pakta, akcija koju su pokrenule "Crnogorske patriote". Oni su postavljali bilborde sa porukama "Bolje banana u ruci, nego ruska čizma za vratom". Reakcija Mirovnog pokreta "Ne u rat - ne u NATO" na ovu antirusku kampanju, bila je širenje sopstvenih plakata po glavnom gradu Crne Gore.

Jedno od dela ovog pokreta koje je privuklo najveću pažnju, jeste plakat na kojem je prikazan vojnik sa oznakama SAD i NATO kako dodaje bananu majmunu sa citiranim stihom "Sve se čovjek bruka sa čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo".

Ova misao je poznata iz poeme Petra Petrovića Njegoša "Gorski vijenac", u kojoj je opevana cela crnogorska istorija. Često je citirana zbog svevremenskih poruka i metafora koje su primenljive i u današnjim situacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA