DANAS JE SVETI AMFILOHIJE: 40 godina živeo u planini, pa čudesnim putem postao episkop

Amfilohije je rano ostavio metež svetski i povukao se u jednu planinu gde je proživeo 40 godina. Tada se upraznila episkopska stolica u Ikoniji, i Amfilohije je čudesnim načinom bio izabran i posvećen za episkopa ikonijskog

  • 4

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Amfilohija, episkopa ikonijskog. Bio je zemljak, drug i prijatelj svetog Vasilija Velikog i drugih velikih svetitelja iz IV veka.

Amfilohije je rano ostavio metež svetski i povukao se u jednu planinu gde je proživeo 40 godina. Tada se upraznila episkopska stolica u Ikoniji, i Amfilohije je čudesnim načinom bio izabran i posvećen za episkopa ikonijskog.

Učestvovao je na Drugom vaseljenskom saboru 381. godine. Revnosno se borio protiv Makedonija zločestivog, i protiv arijanaca i Evnomija.

Lično je molio cara Teodosija Velikog da izagna Arijance iz svakog grada u državi, ali car mu nije ispunio želju.

Posle nekoliko dana opet se javio Amfilohije caru. Kada je episkop bio uveden u odaju za primanje, car je sedeo na prestolu, a do njega s desne strane sedeo Arkadije, carev sin.

Ustavši, Amfilohije sveti poklonio se caru Teodosiju, a na Arkadija, sina carevog se nije obazirao kao da ga tu nije bilo. Razgnevio se zbog toga car Teodosije, i naredio je  da se Amfilohije odmah istera iz dvora.

Upokojio se 395. godine u dubokoj starosti i preselio u život besmrtni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • likizhr

    6. decembar 2014 | 08:49

    Zivio 40 godina u planini a nakon sto se vratio u civilizaciju otiso u rat a onda ga kralj izbacio sa dvora a nakon toga postao svetac ??! Citav zivot nist koristi ..

  • Dag

    6. decembar 2014 | 12:51

    Ovaj drugi - potpuna suprotnost...

  • SMEDEREVAC

    6. decembar 2014 | 12:11

    Pitam se da li ima vise svetaca,ili grand pevaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA