SVETA VELIKOMUČENICA EKATERINA: Nadmudrila 50 mudraca i preobratila ih u hrišćanstvo!

Ekaterina je bila vrlo darovita od Boga i dobar poznavalac grčke filozofije, kao i medicine, retorike, logike, a krasila ju je i telesna lepota. Kada je car video da je bogata znanjem i mudrošću pozvao je pedeset najmudrijih ljudi, da se s njom prepiru o veri i da je posrame

  • 13

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetu velikomučenicu Ekaterinu. Bila je ćerka cara Konstantina.

Nakon očeve smrti, živela sa majkom u Aleksandriji. Majka joj je bila potajna hrišćanka, koja je preko svog duhovnog oca privela i Ekaterinu veri Hristovoj.

Ekaterina je bila vrlo darovita od Boga i dobar poznavalac grčke filozofije, kao i medicine, retorike, logike, a krasila ju je i telesna lepota. Kada je car video da je bogata znanjem i mudrošću pozvao je pedeset najmudrijih ljudi, da se s njom prepiru o veri i da je posrame.

Na kraju Ekaterina je njih nadmudrila i posramila. Razjareni car je naredio da se svih pedeset mudraca sagore u ognju. Ovi mudraci, po molitvi svete Ekaterine, pred smrt su ispovedili  ime Hristovo i postali hrišćani.

Pri mučenju svete Ekaterine javi joj se anđeo Božji, zaustavio je i izlomio točak, na kome je sveta devojka bila mučena, a potom joj se javio i sam Gospod Hristos i utešio je. Posle mnogih mučenja Ekaterina je posečena mačem u svojoj osamnaestoj godini, 24. novembra 310. godine.

Iz njenog tela isteklo je mleko mesto krvi. Čudotvorne mošti počivaju joj na Sinaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosta

    7. decembar 2014 | 13:52

    Sram Vas bilo @Zakon i @Halid ibn Valid Ovoj svetiteljki je posvecen divan manastir na Sinaju gde se monasi oduseve kad cuju da su dosli Srbi..Od svetog Save pa do danasnjih dana Srbi su povezani sa ovim manastirom..sam "prorok" Muhamed je poslao povelju sa otiskom njegove ruke da manastir ne smeju uznemiravati i dirati muslimani, nego da ima biti postovan sa njihove strane..

  • Dejan B.

    7. decembar 2014 | 09:03

    Slava Gospodu

  • Zakon

    7. decembar 2014 | 11:03

    ..i svi su sretno ziveli do kraja zivota.. Cista bajka. Svi ste u zabludi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA