SILA BOGA NE MOLI: Ruska vojna sila na Arktiku spremna za Svetski rat!

Na Arktiku je razmeštena takva vojna snaga koja je potpuno spremna za rukovođenje globalnim, odnosno, svetskim ratom

  • 41

Uticajni američki časopis "National Interest" objavio je studiju u kojoj analizira pozicije Rusije na Arktiku uz zaključak da je tamo razmeštena takva vojna snaga koja je potpuno spremna za rukovođenje globalnim, odnosno, svetskim ratom koji može biti izazvan tenzijama svetskih sila.

Ovaj časopis navodi da Rusija na Arktiku ima najmanje 5 vrsta oružja kojima se potpuno može suprostaviti svakom vidu agresije. Arktik kao geostrateška tačka je postala posebno veoma važna zbog fenomena otopljavanja leda, jer to omogućava lakša dubinska istraživanja voda i minerala, te drugih prirodnih bogatstava.

Ne treba da čudi što je Rusija potpuno vojno spremna na Arktiku, piše "National Interest" i dodaje da se Rusija spremala godinama da osposobi Arktik, a da uz to ima i iskustvo još iz perioda Sovjetskog saveza.

Rusija na Arktiku ima četiri nuklearna broda ledolomca koji su ključni za operacije na Arktiku i strateški bitni za potencijalna vojna delovanja, a SAD i Kanada imaju svega nekoliko običnih ledolomaca brodova duž graničnog pojasa. Pored toga ispod leda su stacionirane moćne podmornice "Ajkula", ima ih šest i nadmoćne su u odnosu na podmornice zapadnih zemalja.

Mig-31 čije predispozicije su vrhunske za letove na prostorima sa drugačijim vazduhom i pritiskom kao što je Arktik je takođe adut za borbu protiv američkih borbenih aviona. Trenutno na Arktiku Rusija ima preko 200 aviona Mig-31.

Isto važi i za bombardere Tu-95 i Tu-142 koji su takođe kao stvoreni za specifične prostore poput Arktika, navodi "National Interest". Te bombardere će teško biti poraziti na prostoru od 5 hiljada kilometara koliko je borbeni radijus Arktika, kaže za "National Interest" vojni ekspert, Robert Farli.

Farli navodi da su na Arktiku razmeštene i razne elitne specijalne jedinice vojske Ruske Federacije koje su još od perioda Sovjetskog saveza specijalno obučavane za napade na NATO jedinice i ratovanje u posebnim uslovima.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srb

    5. decembar 2014 | 21:03

    Boze cuvaj Rusiju!

  • Dule

    6. decembar 2014 | 00:09

    Za StaSeLozite A možeš li ti nama da navedeš jednu dobru koju su EU i Amrika uradili za nas? Ako već mora da se priklonimo jednoj od strana onda će to biti ona koja nam je manje zla nanela. Konkretno Rusija nam nije nanela nikakvo zlo i jedino za šta možemo da je krivimo je što nam nije pomogla više. To se ne može reći za ove druge koji su nas gazili gde god su mogli. Tako da ... odluka je vrlo jednostavna.

  • Слава России

    5. decembar 2014 | 21:04

    Они не проидут!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA