PRE TAČNO 100 GODINA POČELO JE STVARANJE JUGOSLAVIJE: A znate li koji srpski političar je predložio ovo?

Pored odbrane zemlje u "Niškoj deklaraciji" je istaknuto i - "oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca"

  • 30

Pre tačno 100 godina - 7. decembra 1914. godine, Narodna skupština Kraljevine Srbije, na predlog predsednika vlade Nikole Pašića, usvojila je dokument poznat kao "Niška deklaracija". Dokument je prestavljao najavu stvaranja buduće zajedničke države Južnih Slovena.

Ovo je bio prvi dokument u kom je Kraljevina Srbija , kao jedan od svojih ciljeva, pored odbrane zemlje, navela i "oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca".

"Niška deklaracija" je predložena od strane koalicione srpske vlade, formirane tokom rata, koje su činile tri najuglednije stranke - radikalna, samostalna radikalna i napredna. Usvojena je jednoglasno a podržali su je i regent Aleksandar i kralj Petar, dok je Kolubarska bitka uveliko trajala a Beograd bio pod kratkotrajnom okupacijom austrougarske vojske.

Nekoliko nedelja posle toga, Živojin Mišić je izveo pobedonosni juriš koji je doveo do potpunog sloma neprijateljskih snaga, i njihovog konačnog proterivanja sa prostor Kraljevine Srbije.

(Telegraf.rs/ Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    7. decembar 2014 | 11:27

    I tako je počela katastrofa za srpski narod. Iz svake Jugoslavije manje Srba izadje. Još jednu ne bismo preživeli.

  • eej breeeeee

    7. decembar 2014 | 11:26

    E kamo srece da nije

  • Sasa

    7. decembar 2014 | 11:22

    Ala nas je ovaj zajecarac zavio u CRNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA