Kanađanin platio 80.000 evra za transplantaciju bubrega na Kosovu

Istražitelji Euleksa još traže turskog lekara Jusufa Sonmeza, poznatog kao "Doktor Frankenštajn"

  • 1

Kanađanin Raul Fajn (66) iz Toronta tvrdi da je 2008. godine platio jednom Izraelcu 80.000 evra da mu organizuje transplantaciju bubrega na kosovskoj klinici.

Fajn je to izjavio, svedočeći iz Toronta video-linkom na suđenju u Prištini, kojim rukovodi Euleks u slučaju ilegalne trgovine organima na Kosovu.

Kliniku na Kosovu je, navodno, koristila jedna međunarodna mreža za šverc organa za više desetina ilegalnih hirurških intervencija.

Fajn je rekao da je potražio donatore organa van Kanade nakon što su mu lekari rekli da bi morao da čeka 12 godina na takvu operaciju u svojoj zemlji.

Istražitelji EU koji vode slučaj ilegalne trgovine organima na Kosovu traže turskog lekara Jusufa Sonmeza, poznatog kao "Doktor Frankenštajn" i "Doktor Lešinar", kao i izraelskog doktora Moše Harela.

Suđenje, prvo te vrste koje vodi Euleks na Kosovu, započelo je juče svedočenjem Poljaka Tadeuša Sadaja, koji je takođe video-linkom svedočio da je platio 25.000 evra za transplantaciju bubrega na klinici Medikus na Kosovu 2008. godine.

Izvestitelj Saveta Evrope, Švajcarac Dik Marti, ranije je u svom izveštaju utvrdio da je kosovski premijer Hašim Tači umešan u trgovinu organima zarobljenih Srba tokom rata na Kosovu, a centar za nelegalnu trgovinu organima bio je u "Žutoj kući" na severu Albanije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA