• 13

NEĆE BITI KISELOG KUPUSA: Cene povrća nenormalno porasle (FOTO)

Velike cene su iznenadile kupce, ali prodavci bjašnjavaju da se sve to dešava sa razlogom i da oni nisu glavni krivci za poskupljenje kupusa

  • 13

Kiseli kupus ove će godine jesti malo srpskih domaćina, jer je cena ovog povrća za mesec dana skočila trostruko, sa 20 na čak 60 dinara! Prošle godine, podsetimo, kupus se mogao pazariti za 10 dinara. Tokom protekle nedelje kupaca kupusa na pijacama nije bilo mnogo, a ove namirnice bilo je još manje. Neki od zainteresovanih su pitali koliko košta kilogram, a kada dobiju odgovor - 60 dinara, grohotom su se smejali od muke odlazeći dalje.

Milunika Milutinović iz gružanskog sela Oplanić na pijaci prodaje kupus koji njena porodica gaji. Posadili su na 70 ari i do sada obrali.

 - Beli kupus košta 50 i 40 dinara, a crveni koji se zove „Žarkovac” košta 60. Pri kraju smo sa ponudom, počinju mrazevi. U Čačku je kupus pre par dana bio i 65 dinara i slabo ga ima. Razlog je što je nevreme par puta dokačilo njive i smanjilo prinos. Mojoj porodici su poplave odnele čitav hektar pod kupusom, 15.000 strukova. Mnogima je na rasadniku ubio grad sve, pa nisu imali ni šta da posade. Kome nije ubio grad imao je šta da poseje kada se vreme izlepšalo, ali je već bilo kasno da bi kupus stigao dobro da rodi. Nekima je stradao kasnije, u nevremenu u avgustu. Zbog svega toga je ponuda mala, a kupus toliko skup - kaže Milunika Milutinović.

Radoslav Stefanović je nakupac, kupus ceni 60 dinara za onaj najbolji. Sitne glavice, veličine poveće šake su 40 dinara.

- Ja sam juče prodao čoveku za kiseljenje 100 kila kupusa. Ipak, mnogi pitaju za cenu, uhvate se za glavu i odustanu. Mnogo ljudi dolazi ubeđeno da je kupus najviše 30 dinara - kaže Stefanović.

Cena kupusa u novembru je povećana širom Srbije. U Futogu, koji je veliki proizvođač kupusa prethodnih godina se od vozila pod ovim povrćem nije moglo proći, a sada se na prste mogu izbrojati domaćini koji ga prodaju. Ove godine je kupusa posađeno manje nego prošle, a nakupci iz Bosne su dolazili i bukvalno ga na njivama kupovali.

Prodavci kupusa otkrili su kako se pravilno sprema ova zimnica, ko ima para da kupi kupus.


- Prvo se skinu listovi, a glavica se ravno zaseče, da ostali listovi ne otpadaju. Onda se ostavi dva ili tri dana, da se prosuši, da bi kasnije bolje upio slanu vodu. Na 20 kilograma kupusa treba straviti kilogram tuzlanske jodirane soli. Na soli ne treba štedeti, ne valja kupovati sitnu so kao šećer u prahu, niti so sumnjivog porekla. Od nje zavisi kako će se kupus ukiseliti. So treba da se razmuti u vodi. U prvih 15 dana, nakon potapanja kupusa u slanu vodu, treba ga pretapati dva ili tri puta, da se so ne bi slegla na dno. Kaca može da se stavi i na terasu, neće se zamrznuti zbog soli.
Gružanka Milunika Milutinović kaže da je najbolji za kiseljenje beli kupus, koji je pljosnat, a listovi mu ravni "kao popeglani".
(Telegraf.rs / Marija Raca)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    Od svega smo toliko kiseli da nam je kiseli kupus nepotreban

  • Kum

    Pа nаjboljе u fеbruаru dа ostаvljаmo kupus . Domаćicе kojе do sаd nisu ostаvilе nеk sе ubiju

  • Mrk21

    Pa i nece, mi samo jedno bure.... i to jedva

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima