• 4

SVETI KLIMENT: Molitvom izveo vodu iz zemlje i preobratio nevernike u hrišćanstvo!

Srpska pravoslavna srkva i njeni vernici danas oveležavaju Svetog sveštenomučenika Klimenta, episkopa rimskog

  • 4

Srpska pravoslavna srkva i njeni vernici danas oveležavaju Svetog sveštenomučenika Klimenta, episkopa rimskog. Rođen je u Rimu kao pripadnik carsog roda i bio je savremenik svetih apostola.
Majka i dva brata su ploveći po moru, bili zaneseni burom u razne strane, otac je krenuo da traži ženu i sinove, pa se i on izgubio. Tada Kliment, budući dvadeset četiri godine star, pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu, potom se pridružio apostolu Petru, čiji su sledbenici bili njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a potom i na oca.

I tako se opet sastavila cela porodica, i svi kao hrišćani vratili su se u Rim. Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa pre svoje smrti.
Sa plamenom revnošću upravljao je Kliment crkvom Božjom, i preobraćao je u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernih.
Odredio je sedam brzopisaca, da pišu žitija hrišćana mučenika, koji u to vreme stradali za svoga Gospoda.

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je Kliment našao oko dve hiljade izgnanih hrišćana. Svi su zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jednom bezvodnom mestu.
Klimenta su primili hrišćani s velikom radošću, i on im je bio živi izvor utehe. Molitvom svojom izveo je  vodu iz zemlje, i obratio u hrišćanstvo toliki broj nevernih meštana, da se za jednu godinu podiglo na tom mestu sedamdeset pet crkava.
Da ne bi dalje širio veru Hristovu, Kliment je osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom oko vrata. Mošti njegove čudotvorne izvađene su iz mora tek u vreme svetih Kirila i Metodija.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima