SKANDAL: Bebe zaražene u porodilištu, jedna preminula

Prema rezultatima, na Odeljenju neonatologije u bolnici u Bijelom Polju, na čijem je čelu bila kasnije smenjena dr Haka Tahirović, izolovane su opasne bakterije stafilokoka i "bacilus specis" koja je pronađena i kod preminule bebe

  • 2

Medicinska dokumentacija je, uprkos tome što je Institut za javno zdravlje ranije odbijao da to obelodani u cilju istrage, pokazala da su bjelopoljske bebe, kao i novorođenče D. K., koje je preminulo u KCCG gde je prebačeno, inficirane u ovom porodilištu. Naime, bakterije uzete od beba pronađene su na brisevima uzetim 15. novembra sa medicinske opreme i ruku osoblja u bjelopoljskom porodilištu i na Odeljenju neonatologije, pišu "Novosti".

- Prema nalazima se vidi da je infekcija beba stečena u porodilištu od spoljašnjeg faktora i da majka nije izvor zaraze - izjavio je molekularni biolog prof. dr Danko Obradović, koji je tako potvrdio stav Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je saopštilo 27. novembra da su brisevi uzeti iz bjelopoljske bolnice pokazali prisustvo bakterija.

Frapantno je i tragično saznanje, po svemu onome što je obelodanjeno, da su nalazi 29 briseva iz bjelopoljske bolnice od 21. novembra pokazali da bakterije na rukama nije imala samo jedna babica! Brisevi opranih ruku lekara, pedijatara, babica i sestara, kao i onih koji su uzeti pre pranja, bili su pozitivni na više bakterija.

Prema rezultatima, na Odeljenju neonatologije, na čijem je čelu bila kasnije smenjena dr Haka Tahirović, izolovane su opasne bakterije stafilokoka i "bacilus specis" koja je pronađena i kod preminule bebe. Isti rezultati dobijeni su i analizom briseva u porodilištu.

Po mišljenju dr Obradovića, najverovatniji uzrok infekcije je jedan od instrumenata. Obducent, doduše, nije naveo uzrok smrti, odnosno uzrok infekcije, što može dovesti do toga da se krivci za infekciju beba u Bijelom Polju neće pronaći.

Podaci obelodanjeni u emisiji „Robin Hud“ pokazali su da su dve bakterije izolovane i u brisevima uzetim sa unutrašnjih zidova inkubatora. On je, kako se tvrdi, bio „čist i spreman za upotrebu na poluintenzivnoj nezi Odeljenja neonatologije“.

Kontaminirane su i ručke i otvori na česmi u sobi na istom odeljenju, zatim cevčice aspiratora, kao i „ćebe za bebe, čisto i spremno za upotrebu“.

Bakterije su pronađene na vagi za merenje beba, hvataljkama za tufere u dečjem boksu, čaršavima i ogradici kreveca za bebe, pelenama spremnim za upotrebu, kao i na peškirima za brisanje ruku u porođajnoj sali. Čak pet bakterija pronađeno je u brisu, kako se navodi, „čistih“ (opranih) ruku porodilje u porodilištu.

- Nas hrabri istrajavanje vrhovnog državnog tužioca da se cela stvar istera na čistac - kažu roditelji preminule bebe, ali i beba koje su preživele infekciju. Oni su protiv za sada nepoznatih lica podneli krivične prijave zbog smrti jedne i infekcije preostalih beba, ali i pokušaja prikrivanja i zataškavanja slučaja, koji se dogodio 3. novembra, a obelodanjen je gotovo dve nedelje kasnije.

Prema mišljenju Obradovića, Institut za javno zdravlje je trebalo da odredi vrstu i broj opasnih bakterija u uzetim brisevima, kako bi se precizno znalo da li su one uzrok nastanka infekcije, što je od izuzetnog značaja za bebe s malom telesnom težinom, koje su najranjivije na bakterije kao što je "bacilus specis", jer ta bakterija ugrožava i ljude kojima je narušen imunitet.

Inače, bakterije se pranjem ruku ne mogu odstraniti, jer je potrebna sterilizacijaDa higijena u bjelopoljskoj bolnici nije bila na potrebnom nivou dovoljno se vidi iz podatka da je tu pronađena bakterija "bacilus specis", koja je pronađena u slezini preminule bebe, kod koje je pronađena i bakterija stafilokoka.

- U Crnoj Gori zbog nesavesnog lečenja nikada nije kažnjen nijedan lekar. U SAD svake godine veliki broj njih ostaje bez licence zbog propusta. Kod nas toga nema, iako su evidentni mnogobrojni propusti. To mora da brine sve građane - izjavio je dr Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razno

    8. decembar 2014 | 16:01

    Samo da se krivci kazne, da se ide do kraja, da ne ostane na ovome!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA