DA LI ĆE USKORO PROPASTI? Evro na najnižoj vrednosti u poslednje dve godine

Vrednost evra se danas kotira na 1,2252 dolara, što je njegova nova najniža vrednost od avgusta 2012. godine, dok, s druge strane, američki dolar nastavlja rast zbog spekulacija o povećanju kamata u SAD-u

  • 9

Na svetskim valutnim tržištima evro je pao na novu najnižu vrednost u više od dve godine, jer je evropska valuta pod pritiskom zbog smanjenja kreditnog rejtinga Italije, navodi se u današnjoj analizi brokerske kuće Prudens Kepital (Prudence Capital).

Uspon dolara započeo je u petak, zahvaljujući podacima s američkog tržišta rada, koji su daleko bolji od očekivanih, a što je dodatno podstaklo spekulacije da bi Američka federalna banka mogla povećati ključne kamate pre nego što se to očekuje.

Istovremeno, ekonomija evrozone nije u dobrom stanju, preti joj i deflacija, pa se očekuju nove podsticajne mere Evropske centralne banke.

Na tržištima su se čak proširile spekulacije kako ECB namerno dopušta slabljenje evra, jer bi to moglo ubrzati evropski izvoz, što bi doprinelo privrednom rastu u zoni evra.

Evro je pod pritiskom i zbog toga što je agencija Standard &Poor's u petak smanjila rejting Italije na "BBB-" (minus), samo jedan stepen iznad neinvesticionog nivoa, predočavaju iu Prudensa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    8. decembar 2014 | 17:55

    Ako je dinar ziv,zivece i svaka druga valuta sigurno.

  • Bokix

    8. decembar 2014 | 18:30

    Uspon dolara je poceo odkada je EU zveknula sankcije Rusiji.A EU nikako i dopustanjem pada eura,pa i povecanjem izvoza ne moze pokriti gubitak koji je dobila gubeci Rusko trziste.To je vec i sada mnogima jasno u EU a bice im i jasnije na proljece.

  • toplistanadrealista

    8. decembar 2014 | 18:21

    Stopirajte sankcije Rusiju i problem nestaje.......valjda ce skontat da samo cine uslugu amerima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA