Evo zašto pada dinar ovih dana!

Značajne pritiske na dinar izazvala povećana tražnja za devizama domaćih preduzeća, naročito uvoznika energenata, kao i povećana kupovina deviza radi isplate dividendi preduzeća i banaka čiji su većinski vlasnici strani investitori

  • 4

Akcionarima firmi i banaka iz inostranstva iz Srbije isplaćeno je 354 miliona evra, za deset meseci, a samo u novembru po tom osnovu je transferisano 100 miliona evra, dok je 325 miliona evra dato za plaćanje kamata za strane kredite.

Dinar svaki dan ima neki svoj istorijski minimum, a evro je sve više tražena roba. Kako “24 sata” saznaje od dilera na međubankarskom deviznom tržištu, više je uzroka zašto se poslednjih nedelja, a ubrzano prethodnih dana devize kupuju, a sve to utiče i na jačanje evra.

- Poslednjih dana i banke kupuju devize, jer im je Fond za razvoj isplatio dugovanja za subvencije od pre dve godine, pa sve te dinare koriste za kupovinu evra. Veća je i kupovina deviza i zbog energenata. Preduzeća koja imaju dugovanja u inostranstvu, kupuju devize kako bi namirila te dugove i iduću godinu startovali bez duga - ističe naš izvor iz jedne banke.

Na pitanje da li očekuje stabilizaciju kursa, odgovor ovog bankara je potvrdan i kaže:

- Mi smo u našim knjigama računali da ćemo ovu godinu završiti sa oko 121 dinar za evro.

I u Narodnoj banci Srbije ukazuju da je slabljenje dinara poslednjih nedelja posledica delovanja brojnih lokalnih i međunarodnih faktora.

- Značajne pritiske na dinar izazvala povećana tražnja za devizama domaćih preduzeća, naročito uvoznika energenata, kao i povećana kupovina deviza radi isplate dividendi preduzeća i banaka čiji su većinski vlasnici strani investitori. Poslednjih meseci konstantne pritiske na dinar, u velikoj meri izaziva i neizvesnost na globalnim finansijskim tržištima uzrokovana geopolitičkim dešavanjima, ali i sporim ekonomskim oporavkom u zoni evra. Dodatnu nervozu na deviznom tržištu imala je informacija o zaustavljanju izgradnje projekta „Južni tok“ - ističu u NBS.

Tradicionalno, poslednji mesec je u znaku uvoza, pa se i po tom osnovu devize traže.

Borislav Brujić, iz Udruženja menjača Srbije, ističe da sada menjačnice više prodaju devize nego što ih kupuju.

- Poslednje nedelje takva je situacija. Ipak očekujemo priliv deviza od 20. decembra, kada tradicionalno dolaze naši građani iz dijaspore i tada više otkupljujemo deviza - ističe Brujić.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA