ISPOVEST RUSKINJE KOJA JE UBILA SILOVATELJA: Mučili su me, drogirali i zlostavljali u zatvoru!

Ruska zatvorenica pričala je o zastrašujućim uslovima u institucijama u kojima se nalazila, kao i o mučenju i drogiranju kojem je bila podvrgnuta

  • 3

Ruskinja Tatjana Gavrilova je 1999. godine ubila u samoodbrani ubila mladića koji je pokušao da je siluje. Završila je u zatvoru i psihijatrijskoj bolnici na 16 godina, a svoju priču ispričala je novinskoj agenciji koju su osnovale članice kontroverzne grupe "Pusi rajot" Marija Aljokina i Nadežda Tolokonikova.

Ona je svog napadača je poznavala od ranije, a kobne večeri je nasrnuo na nju uz pretnju nožem, kada je Tatjana odlučila da se odbrani od napadača. Nakon toga ona je pokušala da prikaže ubistvo kao posledicu provale, ali je policija kod nje pronašla stvari koje su pripadale ubijenom mladiću, pa je završila na sudu, gde je prikazana kao narkomanka i alkoholičarka.

U ovom intervjuu govorila je o zastrašujućim uslovima u ruskim zatvorima, mučenjima i drogiranju kojem je bila podvrgnuta. Kako kaže, u zatvorima je uobičajeno pripisivati zločine drugima, a u tome učestvuju i zatvorski čuvari. Bila je zatvarana u prostorije veličine dva sa dva metra, gde su je tukli i zlostavljali, a često i mučili kako bi izvukli priznanje za nešto što zapravo nije uradila.

Potom je prebačena u ozloglašeni zatvor IK-28, gde je upoznala članicu "Pusi rajota" Mariju Aljokinu i bila jedina žena koja je provela osam meseci u ovom ruskom zatvoru. Nekoliko godina zatvora provela je u psihijatrijskoj bolnici, gde su joj davali lekove toliko jake da nije bila sposobna ni da drži kašiku.

Tek je 2007. godine ruski poverenik za ljudska prava Vladimir Lukin reagovao nakon što je pročitao jedno od njenih pisama u kojima je prijavljivala šta joj se događa. Ništa se nije pokrenulo sve do 2009. godine kada su u zatvor došla dva istražitelja, a 2. septembra iste godine Gavrilova je puštena iz ovog zatvora.

(Telegraf.rs/ Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    9. decembar 2014 | 19:07

    Znaci imas opciju da ili pustis da te neko siluje pa onda da ga prijavis ili da se odbranis i da robijas...odlicni zakoni, nema sta, kao i kod nas, ako ti neko upadne u kucu ne trebas ti da radis bilo sta vec treba da zoves policiju...

  • jordan

    9. decembar 2014 | 13:06

    Nehumani su svi zatvori Treba neka kontrola izvan zatvora da ih posecije kao centar za socij.rad Iako su tu kriminalci i oni su ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA