Monti: Moguć "antievropski" pokret u Italiji

Za oporavak italijanske privrede, potrebna jača podrška Evrope

  • 0

Uoči održavanja sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, italijanski premijer Mario Monti upozorio je na mogućnost pojavljivanja "antievropskog" pokreta, ukoliko Evropska unija ne prepozna italijanske napore za oporavak.

Za nemački dnevni list "Di Velt", Monti je izjavio da je "Problem u tome što uprkos žrtvama, nismo dobili ništa za uzvrat od Evropske unije, kao što je pad kamatnih stopa. Naše reformske politike nisu naišle na razumevanje i priznanje u Evropi kako zaslužuju".

Prema njegovim rečima, ukoliko italijanski narod ne bude uočio vidljive rezultate za svoje štednje i napore, izbiće protesti protiv Evrope i  Nemačke, što se može doživeti kao pokretač netolerancije prema Evropi i Centralnoj evropskoj banci (ECB).

Nizak privredni rast, visoki dugovi i pozajmljivanja, mogli bi naterati Italiju,  treću po veličini ekonomiju evrozone , da traži spas kao što je to učinila Grčka ili Portugalija.

Za list "Di Velt", a kako prenosi Tanjug, Monti je izjavio da smatra da su ovi problemi ipak rešivi. Za početak, u cilju oporavka italijanske ekonomije, sastavljen je "strogi" plan mera štednje.

 

(telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA