Tužilac predlaže Dika Martija za svedoka o trgovini organima

Tužilac EU na Kosovu predložio da svedok na suđenju o ilegalnoj trgovini ljudskim organima bude izvestilac Saveta Evrope, koji navodno ima dokaze koji su bitni za slučaj

  • 0

Tužilac EU na Kosovu Džonatan Ratel predložio je da svedok na suđenju o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, koje je započelo u Prištini, bude Dik Marti, koji je i sačinio izveštaj o tome u svojstvu izvestioca Saveta Evrope.

Tužilac Ratel juče je zatražio da Marti svedoči pred sudom, gde se sada sudi sedmorici osumnjičenih u takozvanom slučaju Medikus, koji je dobio taj naziv po prištinskoj klinici gde su se navodno vršile transplatacije organa, prenosi AFP.

Ratel je rekao da ima puno razloga da veruje da Marti u svom posedu ima dokaze koji su bitni za ovaj slučaj.

On je pročitao deo iz Martijevog izveštaja u kojem on navodi da je otkrio "uverljive indicije" da je trgovina organima iz vremena sukoba na Kosovu 1998/99. "blisko povezana sa sadašnjim slučajem".

Advokati sedam optuženih usprotivili su se zahtevu da Marti bude pozvan za svedoka. Predsedavajući suda Poljak Arkadius Sedek izjavio je da će sud narednih dana doneti odluku o zahtevu tužioca Ratela.

Kanađanin Raul Fajn (66) iz Toronta svedočio je da je 2008. godine platio jednom Izraelcu 80.000 evra da mu organizuje transplantaciju bubrega na kosovskoj klinici.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA