Dva nova nuklearna reaktora na samo 333 km od Beograda

Mađarska je u januaru potpisala sporazum s Rusijom o dva nuklearna reaktora od 1.200 vati za postrojenje Paks, koje proizvodi više od polovine struje u ovoj državi, a gradnja bi trebalo da počne 2018. godine

  • 6

Mađarska vlada saopštila je danas da je potpisala tri ugovora s ruskom kompanijom koji će omogućiti izgradnju novih reaktora u jednoj nuklearnoj elektrani u Mađarskoj 2018. godine.

Kritičari sporazuma, među kojima su i SAD, smatraju to povećanjem energetske zavisnosti Mađarske od Rusije koja već dostavlja skoro 80 odsto gasa i nafte koji se potroše u toj zemlji.

Vladin zvaničnik Atila Asodi, koji je zadužen za projekt "Paks2", rekao je da sprovođenje sporazuma s Atomenergopromom pokriva izgradnju, održavanje i dostavu goriva. Atomenegoprom je deo Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklernu energiju.

Mađarska je u januaru potpisala sporazum s Rusijom o dva nuklearna reaktora od 1.200 vati za postrojenje Paks, koje proizvodi više od polovine struje u ovoj državi.

- Tim sporazumom je predviđen i ruski kredit od 10 milijardi evra koji pokriva 80 odsto troškova izgradnje. Novi reaktori bi trebalo da počnu da rade 2025. i 2026. godine - rekao je Asodi.

Sporazum su pored SAD kritikovale i mađarske opozicione partije zbog manjka transparentnosti. Mađarska nije objavila tender za projekat, a razlozi zašto je izabrana Rusija biće u tajnosti 15 godine, dok će pristup drugim detaljima ugovora biti ograničen iz razloga nacionalne bezbednosti.

(Telegraf.rs / Beta / Foto - Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kej Di

    10. decembar 2014 | 01:25

    Bitno je da je 333km od Beograda a ne od Srbije i drugih gradova...

  • O'Stoja

    9. decembar 2014 | 22:39

    333 je pola od 666...

  • Chicha

    9. decembar 2014 | 20:26

    SAD,svuda mirodjija.Kako ih nije sramota,koji se matrak mesaju Madjarima,ista nji briga kad su hiljadama km pd ove.Ovo je da se coveku prise.e od njh i na njih.Boli ih sto oni nisu dobili posaoMadjari se nedaju,otplatili dugove i oterali misiju MMF.A za reaktore da ne brinemo,po ugrozenosti spadamo van zone C'daklie bezopasno uzimajuci u obzir pravce vetrova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA