Amerikanci dali 73.000 dolara za restauraciju antičkih mozaika u Sirmijumu!

Američka ambasada podržava projekat u Sirmijumu kao deo širih aktivnosti da se pomogne očuvanje i razvoj kulturnog nasleđa širom Srbije, kako bi se podstakao ekonomski razvoj kroz turizam

  • 4

Ambasador SAD Majkl D. Kirbi će u četvrtak, 11. decembra najaviti završetak restauracije rimskog antičkog mozaika koji se nalazi u Rimskoj palati Sirmijum. Ambasador će takođe posetiti laboratoriju za restauraciju mozaika u Sremskoj Mitrovici koja je bila domaćin studentima arheologije i istraživačima iz SAD u vezi sa ovim projektom.

Kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, Ambasada SAD je dodelila 73.000 dolara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice za restauraciju antičkih mozaika Carske palate u Sirmijumu. Američka ambasada podržava projekat u Sirmijumu kao deo širih aktivnosti da se pomogne očuvanje i razvoj kulturnog nasleđa širom Srbije, kako bi se podstakao ekonomski razvoj kroz turizam.

Pored ovog projekta, Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa je donirao više od 390.000 dolara za projekte širom Srbije: Feliks Romulijana, Crkva Sv. Ane u Beloj Crkvi, Studenica, Rimski amfiteatar u Viminacijumu, Škola "mekteb" pored Altun Alem džamije u Novom Pazaru, Memorijalna škola u Orašcu i Manastir Rakovica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šojić

    10. decembar 2014 | 16:55

    Njegova eksencija ce da uloži pola miliona evra u krokodile! :D

  • mordecai

    10. decembar 2014 | 12:59

    sto nisu investirali u restauraciju kuca ostecenih u poplavama cenim da je to prioritetnije od antickih mozaika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA