ČUDO NEVIĐENO: Od rođenja je bila gluva, danas odlično čuje i nova je nada srpske muzike! (FOTO)

Miljana Đorđević iz Gnjilana ima deset godina i svira klavir. Želja joj je da jednog dana bude pijanistkinja. Njena priča zvuči sasvim obično, dok ne saznate da je Miljana rođena sa oštećenim sluhom

  • 4

Kada je imala samo 18 meseci, mala Miljana je operisana i sada ima ugrađen jednostrani kohlearni implant koji joj omogućava da čuje svet oko sebe, ali i da uživa u svojoj velikoj ljubavi - muzici.

- Zahvalna sam svima, prvenstveno svojoj majci i doktoru koji me je operisao, zato što su insistirali da idem na operaciju. Želim da nastavim da sviram i da se bavim muzikom jednog dana - rekla je stidljiva Miljana i dodala da joj je bilo teško dok je odrastala jer neka deca nisu imala razumevanja za njen zdravstveni problem.

Ona sada odrasta kao i ostala deca, a pored toga što ide u četvrti razred osnovne škole "Stevan Hristić", takođe pohađa nastavu i u muzičkoj školi, a na Evropskom takmičenju za mlade muzičare održanom u Vranju osvojila je treće mesto.

Miljanu je operisao doktor Nenad Arsović, direktor ORL klinike Kliničkog centra Srbije, koji je izjavio da se nada da će se svi roditelji koji imaju dete sa oštećenim sluhom shvatiti značaj ugradnje kohlearnog implanta.

- Roditelji treba da se oslobode straha od ove operacije, to je minimalno invazivna hirurška intervencija. Prvi korak je prepoznavanje da li kod deteta postoji oštećenje, a nakon toga ide procena oštećenja. Najmlađe dete koje sam ja operisao je imalo 11 meseci, ali je bolje operisati dete koje je staro oko dve godine - rekao je Arsović na konfereciji kompanije MED-EL, koja je već dugi niz godina vodeći snabdevač sistema slušnih implanta.

Arsović je dodao da je ukoliko dete nakon operacije ne ide na postoperativnu rehabilitaciju onda operacija nema poentu. Prema njegovoj proceni, detetu koje je gluvo godinu neophodna je dvogodišnja rehabilitacija, kako bi se osposobila funkcija govora.

Doktor Evald Turner, predstavnik kompanije MED-EL, izjavio je da deca kojima imaju ugrađen kohlearni implant mogu nakon operacije lepo da govore, što doprinosi i njihovom samopouzdanju.

- Prošli smo mnogo koraka kako bismo došli do najbolje tehnologije koja omogućava pacijantima da normalno čuju - izjavio je Turner.

Na konferenciji kompanije MED-EL rečeno je da se implantacija kohlearnih implanta i implanta za srednje uho u Srbiji radi od 2003. godine, a do sada je operisano 110 pacijenata.

(J.R.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuropalica1

    10. decembar 2014 | 22:50

    Imam cerku sa ugradjenim implantom i moram reci da je stvarno cudo.

  • M

    10. decembar 2014 | 19:55

    Kohlearni implant nije nikakvo cudo, vec naucno dostignuce.

  • prijatelj

    11. decembar 2014 | 01:25

    Roditelji koji imaju gluvu decu su kompleksirani pa zato ugradjuju njima te implante! Gluvi su normalni i sposobniji su bez tih pomagala! Sve sam ja to video svojim očima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA