SMRT SNA O PROMENAMA: Policija u Hong Kongu uklanja poslednje barikade demonstranata (FOTO) (VIDEO)

Demonstranti koji su protestovali dva i po meseca nisu uspeli da nateraju vladu Hong Konga da im odobri nijedan od zahteva, a osnovni povod protesta bio je zahtev da izbori za prvog čoveka Hong Konga 2017. godine budu slobodni i demokratski

  • 5

U Hong Kongu je počelo uklanjanje barikada prodemokratskih studenata na prometnom autoputu, što je poslednji pritisak vlasti u cilju "oslobađanja" ulica koje su okupirali aktivisti u poslednja dva i po meseca.

Radnici su, pod budnim okom policije, koristili noževe i klešta prilikom uklanjanja plastičnih spojeva sa barikada, napravljenih od metala i plastike, prenela je agencija AP. Policija je aktivistima dala rok od pola sata da napuste to područje ili će biti uhapšeni, prenela je agencija AFP.

Dve grupe studenata koje su imale ključnu ulogu u organizovanju protesta pozvali su sledbenike da ostanu do poslednjeg momenta, ali da se ne opiru vlastima, navela je američka agencija.

- Ako vlada želi da koristi policiju u raščišćavanju mesta, ne zaboravite, raščišćavanje ne može da reši političke konflikte, to ne može da reši društvenu dilemu - rekao je vođa grupe Skolarizam Džošua Vong (18), koji je jedan od najistaknutijih lidera prodemokratskog pokreta.

Demonstranti nisu uspeli da nateraju vladu Hong Konga da im odobri nijedan od zahteva, a osnovni povod protesta bio je zahtev da izbori za prvog čoveka Hong Konga 2017. godine budu slobodni i demokratski. Student i aktivista Maks Leung (22) rekao je da je tužan zbog uklonjenih barikada i da nema ništa protiv da bude uhapšen ali da, ipak, neće pružiti otpor policiji.

Celu operaciju uklanjanja barikada na autoputu nadgledala je grupa od oko 30 akademika, zajedno sa Nezavisnim policijskim savetom za žalbe i grupama za zaštitu ljudskih prava. Pojedini demonstranti uzvikivali su "Vratićemo se" i "Želimo univerzalno pravo glasa".

Tokom dva i po meseca protesta, policija je, kako je saopštila, uhapsila 655 osoba, a 129 policajaca je povređeno. U tom izveštaju nije naveden broj povređenih aktivista, prenela je agencija AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E moja Anita…

    11. decembar 2014 | 14:16

    Zato mi uzivamo u demokratiji i izobilju vec petnaesta godina. Meni, kao inzenjeru za eksploataciju nafte i gasa, nude posao konobara. Divno, zaista divno.

  • Сима

    11. decembar 2014 | 12:34

    Јао дај да плачем док студирам и лечим се за џабе!А посао и стан добијем од државе и могу да путујем где год хоћу и кад год хоћу!

  • Anton Dreo

    12. decembar 2014 | 01:50

    Ne nego ce amerikanci i tamo da uvedu demokratiju.nicija nije gorela do zore.pamte oni japanci atomsku bombu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA