Pobuna slovenačkih čobana!

Uzgoj ovaca smanjen je u odnosu na stanje od pre pedesetak godina, a u nekim delovima Slovenije česte su štete koje stadima nanose vukovi

  • 5

Slovenački uzgajivači ovaca i koza u krajevima gde njihovim stadima prete vukovi nisu zadovoljni rešenjem prema kojem bi dobili nešto više od 100 evra subvencije po hektaru pašnjaka, ukoliko postave električne ograde primerene visine, ili stada zaštite ovčarskim psima.

- Čujem da bi ograde pod naponom morale biti visoke 160 centimetara, a u svetu postoji samo jedan proizvođač takvih ograda - naveo je za ljubljanski "Dnevnik" Boris Grabrijan iz udruženja uzgajivača ovaca i koza.

Iako je uzgoj ovaca veoma smanjen u odnosu na stanje od pre pedesetak godina, time se još bavi oko 5.000 poljoprivrednika, a u nekim delovima zemlje česte su štete koje stadima nanose vukovi.

Smatra da se takvo rešenje ne bi isplatilo uz predviđenu nadoknadu od 120 evra po hektaru, koliko je predviđeno merama iz sedmogodišnjeg programa ruralnog razvoja, u sklopu kojeg će Slovenija iz fondova EU dobiti 1,1 milijardu evra. Predviđena je i mogućnost zaštite stoke korištenjem klasične niske električne ograde, uz nadoknadu od 112 evra po hektaru, ali uz uslov da ovce dodatno stalno čuvaju ljudi i ovčarski psi. Ta kombinacija je finansijski povoljnija, ali postoji niz nedoumica oko nje - od toga da li to znači da bi pastir koji bi čuvao ovce morao biti stalno zaposlen (što bi dovelo u pitanje isplativost takvog pristupa), do toga gde uopšte naći pastire, uzevši u obzir da je taj poziv u Sloveniji gotovo izumro.

O slovenskom programu ruralnog razvoja, koji je nedavno potvrdila i Evropska komisija, upravo je u toku javna rasprava ali, prenosi Hina, njime nisu najzadovoljniji mali poljoprivrednici i stočari koji su najbrojniji, budući da najviše sredstava usmerava u velika poljoprivredna gazdinstva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    11. decembar 2014 | 20:17

    I dok kisa pada, i dok sunce greje, ovce ce i dalje, da bleje,da bleje,da bleje...

  • gledaoc

    11. decembar 2014 | 18:54

    Ekologija je to. Vegani su u ofanzivi... manje ovaca vise trave za vegetarijance

  • Pera Kojot # 1 !

    11. decembar 2014 | 19:17

    Pocelo je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA