• 5

Pobuna slovenačkih čobana!

Uzgoj ovaca smanjen je u odnosu na stanje od pre pedesetak godina, a u nekim delovima Slovenije česte su štete koje stadima nanose vukovi

  • 5

Slovenački uzgajivači ovaca i koza u krajevima gde njihovim stadima prete vukovi nisu zadovoljni rešenjem prema kojem bi dobili nešto više od 100 evra subvencije po hektaru pašnjaka, ukoliko postave električne ograde primerene visine, ili stada zaštite ovčarskim psima.
- Čujem da bi ograde pod naponom morale biti visoke 160 centimetara, a u svetu postoji samo jedan proizvođač takvih ograda - naveo je za ljubljanski "Dnevnik" Boris Grabrijan iz udruženja uzgajivača ovaca i koza.

Iako je uzgoj ovaca veoma smanjen u odnosu na stanje od pre pedesetak godina, time se još bavi oko 5.000 poljoprivrednika, a u nekim delovima zemlje česte su štete koje stadima nanose vukovi.

Smatra da se takvo rešenje ne bi isplatilo uz predviđenu nadoknadu od 120 evra po hektaru, koliko je predviđeno merama iz sedmogodišnjeg programa ruralnog razvoja, u sklopu kojeg će Slovenija iz fondova EU dobiti 1,1 milijardu evra. Predviđena je i mogućnost zaštite stoke korištenjem klasične niske električne ograde, uz nadoknadu od 112 evra po hektaru, ali uz uslov da ovce dodatno stalno čuvaju ljudi i ovčarski psi. Ta kombinacija je finansijski povoljnija, ali postoji niz nedoumica oko nje - od toga da li to znači da bi pastir koji bi čuvao ovce morao biti stalno zaposlen (što bi dovelo u pitanje isplativost takvog pristupa), do toga gde uopšte naći pastire, uzevši u obzir da je taj poziv u Sloveniji gotovo izumro.
O slovenskom programu ruralnog razvoja, koji je nedavno potvrdila i Evropska komisija, upravo je u toku javna rasprava ali, prenosi Hina, njime nisu najzadovoljniji mali poljoprivrednici i stočari koji su najbrojniji, budući da najviše sredstava usmerava u velika poljoprivredna gazdinstva.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 'Chicha

    Dobronamerno.Nabavite kavkaske ovcare 3 kom po stadu.sposobni su da pocepaju po tri vuka odjednom.kidisu i na medvede,teze i do 120 kg. Samo im stavite metalne ogrlice.vrede svaku ulozenu paru.mirni su i verni al polude kad osete zverinje.Imam jednog iz odgajivacnice Petrovic iz kragujevca,cist Moskovljanin otac,majka sa istoka,,tvrdoglavi jesu al znaju posao.Probajte i niposto ih ne kinjite,to su masine.

  • Dag

    I dok kisa pada, i dok sunce greje, ovce ce i dalje, da bleje,da bleje,da bleje...

  • Pera Kojot # 1 !

    Pocelo je!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima