POLICAJAC HEROJ: Opekotine će da prođu, a ja sam morao da pokušam da spasem život baki! (FOTO)

Malen i skroman dom, a veliko i bogato srce ima njegov domaćin, policajac Stojan Stanković (40), koji je van dužnosti, rizikujući svoj, spasao život komšinici Živanki Jovanović (73) iz vatrene stihije koja joj je progutala kuću. Herojstvo mu nije bilo na pameti kada je ušao u vatrom zahvaćeno domaćinstvo, da ugasi požar, boreći se za dva života, Živankin i svoj

  • 18

Sremski sokak u Bavaništu, neasfaltiran i slep, nije baš gostoljubiv u decembru, ali je gostoprimstvo i skromnost prvo što će vas zateći na kućnom pragu porodice Stanković.

Malen i skroman dom, a veliko i bogato srce ima njegov domaćin, policajac Stojan Stanković (40), koji je van dužnosti, rizikujući svoj, spasao život komšinici Živanki Jovanović (73) iz vatrene stihije koja joj je progutala kuću. Herojstvo mu nije bilo na pameti kada je ušao u vatrom zahvaćeno domaćinstvo, da ugasi požar, boreći se za dva života, Živankin i svoj.

Život je pobedio, ali su ostale opekotine, koje će ovog čoveka ožiljcima podsećati da su čovečnost i hrabrost jednako važni kao i život.

Stojan se oporavlja, i ne shvata zbog čega tolika pomama za njegovim delom. Priča za „Novosti“ kako se tog 27. novembra spremao za posao u Policijskoj upravi Smederevo, kada je izbio požar.

Komšinica je pokušala sama da smiri požar, ali se vatra nije dala smiriti, te je izašla da dozove pomoć. Prva je vapaje čula Stojanova supruga Jelena, pa su joj zajedno pritekli u pomoć.

- Kada sam ušao, na „čarobnoj“ peći gorela je šerpa. Potražio sam neke stvari da ugasim vatru, ali je plamen odjednom suknuo ka plafonu. Nisam znao odakle dolazi, ali kasnije su mi rekli da je pored šporeta bila kantica sa benzinom koji se upalio - priča policajac.

Živanka nije najpre htela da napusti kuću, rekla je - Kad sam je zapalila, neka i ja izgorim sa njom.

Sve se dešavalo munjevito. Plamen je gutao sobu, Stojanu su ruke i lice već „goreli“. Dovukao je staricu do vrata, ali im vatra nije dozvolila da lako izađu iz kuće.

- Otišla sam da donesem šatorsko krilo, a kad sam se vratila, vrata su se pod pritiskom zaglavila, i nismo mogli da ih otvorimo, niti ja spolja, niti Stojan iznutra - priča Jelena.

Kada su vrata popustila, zajedno sa policajcem i staricom iz kuće je suknuo plamen, a grede sa plafona su počele da pucaju i padaju.

Stojan je sa opekotinama ruku, lica i vrata zbrinut na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstrutivnu hirurgiju u Beogradu. Posle desetodnevnog lečenja na intenzivnoj nezi, od pre par dana ponovo je u svom domu sa ćerkom Nevenom (6) i sinom Nemanjom (10).

Nemaju mnogo. Stojan je izgubio roditelje, ali supruga Jelena kaže da će im njeni pomoći, i da je jedino važno da su na okupu. Ona nije zaposlena, a Stojan jedno vreme neće moći da radi. Opekotine na šakama su ozbiljne i duboke, i zahvatile čak i tkivo. Sada mora da se pazi infekcije.

Živanka Jovanović (73) se oporavlja, a o njoj brine sin Jovica, koji je takođe bolestan. Zahvalni su policajcu, ali zahvalnost guši beda u kojoj su se zatekli. Izgubili su gotovo sve, i sada privremeno žive u jednom odeljenju pomoćne zgradice. Žive od penzije-minimalca koji Živanka dobija, a pomažu joj i deca iz inostranstva i komšije.

O svom časnom delu govori stidljivo:

- To je bio trenutak. Pritekao sam u pomoć, i nema tu mnogo da se priča. Povrede će da prođu, ali ne bih mogao da živim sa činjenicom da je žena nastradala, a da ja nisam pokušao sve da je spasem.

Nije dobio ni medalje ni zahvalnice, niti je, čini se, to ovom čoveku hrabrog srca potrebno. U malenoj kući na kraju Sremskog sokaka u Bavaništu on ima ono što je važnije, ljubav i svu pažnju svoje porodice.

Načelnik PU Smederevo Dejan Popović kaže da Stojan i u policijskoj uniformi postiže zavidne rezultate, a za ovaj podvig biće predložen za nagradu za Dan policije.

- Stojanov herojski čin je dokaz da su policajci savesni, odgovorni i požrtvovani. MUP će pomoći Stankoviću, to su zahtevali ministar Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović. Pokrenuta je akcija prikupljanja novčane pomoći na nivou Ministarstva, i svih područnih uprava u Srbiji - kaže načelnik PU Smederevo.

(Telegraf.rs / Novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA