FBI stigao u Srbiju?

Dolazak bi trebalo da bude rezultat razgovora ministra policije Nebojše Stefanovića sa delegacijom FBI koju je predvodio rugovodilac za region Stiven Hersem, a tema je bila saradnja MUP Srbije i FBi u oblasti policijske saradnje

  • 27

Prvi stručnjak američkog Federalnog istržanog biroa je došao u Beograd zajedno sa prethodnicom FBI.

Određen je i prostor gde bi mogla da se nalazi njegova kancelarija, a još uvek je neizvesno koliko kolega će mu se pridružiti. Cilj kancelarije će biti da pomogne ovdašnjim organima u borbi protiv terorizma i visokotehnološkog kriminala, saznaju Novosti.

Dolazak je inače rezultat razgovora ministra policije Nebojše Stefanovića sa delegacijom FBI, koju je predvodio rukovodilac za region Evroazije Stiven Hersem.

Tada je zvanično objavljeno da su Stefanović i Hersem ocenili da je saradnja MUP i FBI izuzetno dobra i da će u oblasti razmene podataka i policijske saradnje biti dodatno unapređena upućivanjem agenta FBI za visokotehnološki kriminal u Beogradu, a ovaj agent je formalno stupio na dužnost još u oktobru ove godine.

Stefanović je prilikom ovog susreta zatražio podršku Federalnog istražnog biroa u borbi protiv organizovanog i visokotehnološkog kriminala, ali i odlaska državljana Srbije na ratišta u Siriji i Iraku.

Inače, početkom godine, tadašnji premijer Ivica Dačić dogovorio se sa direktorom FBI Džejmsom Komijem o saradnji imeđu američkih i sprskih službi, a pričalo se i o tome da FBI otvori kancelariju u Beogradu. Federalni biro je trebalo u roku od pola godine da razmotri Dačićev predlog i ako se ne odluči za kancelariju, bar da se u srpsku prestonicu pošalje stručnjak za visokotehnolokški kriminal i borbu protiv sajber terorizma.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi je najavio u septembru da će agenti FBI u narednih nekoliko meseci boraviti u našoj zemlji da bi pomogli pri izgradnji institucija.

Pre nekog vremena od američkog ministra pravde Erika Holdera saznalo se da će 70 federalnih tužilaca doći na Balkan, Bliski istok i Severnu Afriku kako bi pomogli u borbi protiv terorizma. U Beogradu se većnalaze dva pravna savetnika pri ambasadi SAD, inače federalni tužioci, plus još dvoje u kancelariji koju finansira američki Biro za praćenje trgovine narkoticima.

Pres-ataše ambasade Stiven Stark je za ovaj list rekao da u međuvremenu nijedan novi tužilac nije došao u Srbiju, kao i da nije planiran dolazak agenata ili stručnjaka FBI. On je dodao i da još nije počela najavljena saradnja sa regionalnim savetnikom za borbu protiv terorizma Ministarstva pravde SAD, koji će imati sedište u Tirani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skali

    12. decembar 2014 | 00:38

    Dolaze nam spijuni legalnim putem!!!!

  • Srb

    12. decembar 2014 | 00:15

    Eto nama moldera.....

  • reske

    12. decembar 2014 | 07:06

    Po čijem odobrenju, pitali narod ? Nadam se da će prvo svog brata poslati na ratišta Sirije i Iraka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA