CIA platila psiholozima 81 milion dolara da smisle načine mučenja zatvorenika!

Službenike američkih vazdušnih snaga, psihologe "bez posebnog znanja o Al kaidi i antiterorizmu", CIA je angažovala već 2002. godine, kada su zarobili prvog osumnjičenog teroristu Abu Zubajdaha

  • 2

Tvorci programa mučenja optuženih za terorizam u SAD dobili su više od 81 milion dolara da smisle tehnike obaveštajnim istražiteljima, koje su uključivale potapanje glave u vodu, iscrpljivanje nespavanjem, razna ponižavanja - tvrdi se u senatskom izveštaju o istražnim programima CIA.

Iako se u izveštaju pominju pod pseudonimima Grejson Svigert i Hamon Danbar, pravi doktori Džon Brus Džesen i Džejms Mičel, dan posle objavljivanja dokumenta, izašli su iz senke, oglasivši se otvorenim napadima na "neobjektivni" senatski spis, prenose "Novosti.rs".

Njihov ugovor sa CIA je, kako se navodi u izveštaju, bio težak čak 180 miliona dolara. Dobili su "samo" manje od polovine po zaključenju posla 2009. godine. Službenike američkih vazdušnih snaga, psihologe "bez posebnog znanja o Al kaidi i antiterorizmu", CIA je angažovala već 2002. godine, kada su zarobili prvog osumnjičenog teroristu Abu Zubajdaha.

Psihologa Džesena CIA je pozvala kao specijalistu za obuku američkih vojnika da izdrže i odupru se mučenju neprijatelja, ako budu zarobljeni. Samo što je tu tehniku, poznatu kao SERE (skraćenica od preživljavanje, izbegavanje, otpor i bekstvo) sada trebalo da primene u suprotnom smeru, za "slamanje" onih koje će američki obaveštajci da ispituju.

Ponuda CIA bila je više nego unosna, pa je Džesen napustio službu da bi sa tek penzionisanim Mičelom i još petoricom kolega osnovao kompaniju koja je potpisala ugovor sa CIA. U izveštaju Senata se navodi da je kompanija "razvila listu naprednih istražnih tehnika", koje su i sami povremeno praktikovali. Do 2005. godine CIA je ceo program prepustila ovoj kompaniji, razvivši "meni" od 20 tehnika. Na kraju ih je, ipak, svela na 10, uglavnom zato što su neke bile suviše surove, čak i za teroriste.

Mičel je za britanski listi "Independent" priznao da je učestvovao u "nekim poverljivim programima", ali se svom silom obrušio na izveštaj Senata:

- To je gomila koještarija. Imali su očiglednu nameru, demokrate iz Senata, i to je jasno svakom Amerikancu koji pročita izveštaj. Jasno je da je načinjen selektivno kako bi izazvao bes u čitaocu. Korišćenje prideva, glagola, način na koji su sastavljene rečenice, povezivani pasusu, sve to je napisano namerno kako bi se podgrejao bes javnosti - smatra on tvrdeći da se istina nalazi "negde između", dok "tehnike" koje je smišljao ne pominje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA