• 16

EVRO DIVLJA, DINAR TONE: Evo koliko ćete skuplje plaćati ratu za kredit!

Zatražili smo mišljenje ekonomiste i u razgovoru sa Ljubodragom Savićem, sa Ekonomskog fakulteta, saznali smo da se kurs povećao za 3, 3 odsto, što i nije drastično povećanje, osim ako ne uzmemo u obzir smanjenje plata od 10 odsto, kao i on e građane koji nemaju stalna primanja, a zadužili su se kreditom

  • 16

Evro je početkom ove godine iznosio 118 dinara. Kada se uzme u obzir da on sada, prema kursu, iznosi 122 dinara, na prvi pogled se stiče utisak da je vrednost dinara drastično pala.
Tome u prilog ide i činjenica da je vrednost evra u jednom trenutku bila i 114 dinara, tako da se dolazi do saznjanja da građani na mesečnom nivou, prilikom isplate rate za kredit, gube mnogo više od očekivanog.

Zatražili smo mišljenje ekonomiste i u razgovoru sa Ljubodragom Savićem, sa Ekonomskog fakulteta, saznali smo da se kurs povećao za 3, 3 odsto, što i nije drastično povećanje, osim ako ne uzmemo u obzir smanjenje plata od 10 odsto, kao i one građane koji nemaju stalna primanja, a zadužili su se kreditom.

On dodaje da je razlika između 114 dinara koliko je u jednom trenutku ove godine iznosio evro, u odnosu na sadašnje stanje, kada je njegova vrednost bila 122 dinara, 6,5 odsto i jasno je da je dinar značajno izgubio vrednost u veoma kratkom periodu.
On objašnjava da je kurs evra zapravo posledica stanja ekonomije i da se ne može očekivati stabilan dinar u nestabilnoj  privredi.
Ljubodrag Savić posebno ističe da, kada bi Vlada Srbije snažnom intervencijom iz deviznih rezervi "veštački" održavala "jak" kurs dinara, ispaštali bi izvoznici i građani koji su štedeli i koji se nisu zaduživali kreditima.

On objašnjava da dinar "propada" onoliko koliko to nalažu ekonomska situacija i rast cena.
Naš sagovornik je na kraju zaključio da je nemoguće očekivati da  kurs evra bude isti od početka do kraja godine, pogotovo u uslovima nestabilne ekonomije.
(J. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mordecai

    a jorgovanku boooole

  • RS

    Treba Dodik da dodje u Srbiju da vodi ekonomiju da vidite Srbijanci kako se to radi....

  • Sinisa

    Dinar je srbska valuta i nema menajanja....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima