Držao je propovedi hrišćanima dok je bio razapet na krstu, danas ga slavimo

Rođen je u Vitsaidu i bio je ribar po zanimanju. Najpre je bio učenik svetog Jovana Krstitelja, no kada je sveti Jovan ukazao prstom na Gospoda Isusa govoreći - "Gle, Jagnje Božije!", tada je sveti Andreja, ostavio svog prvoga učitelja i pošao je za Isusom

  • 10

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici dans obeležavaju Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Rođen je u Vitsaidu, i bio je ribar po zanimanju. Najpre je bio učenik svetog Jovana Krstitelja, no kada je sveti Jovan ukazao prstom na Gospoda Isusa govoreći - "Gle, Jagnje Božije!", tada je sveti Andreja, ostavio svog prvoga učitelja i pošao je za Isusom.

Po silasku Svetog Duha ovaj prvi apostol Hristov, sveti Andrej, dobio je zadatak da propoveda Jevanđelje u Vizantiji i Trakiji, potom u zemljama dunavskim, pa u Rusiji i oko Crnog mora, i najzad u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je i postradao.

U Vizantiji je postavio prvoga episkopa u licu svetog Stahija; u Kijevu pobode krst na visini i prorekao je sjajnu hrišćansku budućnost narodu ruskom; po Trakiji, Epiru, Grčkoj i Peloponezu proveo je mnoštvo naroda u veru, i postavio im episkope i sveštenike.

U gradu Patrasu učinio je mnoga čuda imenom Hristovim i zadobio mnoge za Gospoda, među kojima su bili brat i žena carskog namesnika Egeata.

Egeat razjaren zbog toga stavio je Andreju svetoga na muke, a potom ga je razapeo na krstu. Dokle god je bio živ na krstu, apostol Hristov je govorio korisne pouke hrišćanima, koji su se okupili oko njegovog krsta.

Narod je hteo da ga skine s krsta, ali se on opirao tome. Najzad se apostol počeo moliti Bogu, i pritom ga je neka neobična svetlost obasjala celog. To svetlosno obasjanje trajalo je pola sata, i kada je i  ono iščezlo, apostol je predao svoju svetu dušu Bogu.

Tako je skončao svoj zemaljski život prvozvani apostol, koji je prvi od dvanaest velikih apostola poznao Gospoda i pošao za Njim. Postradao je sveti Andreja za svoga Gospoda u 62. godini života. Mošti njegove su bile prenete u Carigrad. Kasnije mu je glava  preneta u Rim, a jedna ruka u Moskvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimus

    13. decembar 2014 | 10:15

    Svaka cast na sirenju Pravoslavlja,samo tako nastavite!

  • Slobodan

    13. decembar 2014 | 11:14

    Da me bog sacuva od ovih gluposti i vjerovanja laznog

  • Мике

    13. decembar 2014 | 11:21

    Свети Андреј Првозвани је и крсна слава краљевске породице Карађорђевић

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA