PRIVREDNICI UPOZORAVAJU: Pad dinara uništava srpsku privredu!

Narodna banka Srbije se opredelila za plivajući kurs, ona brani dnevne oscilacije, a ne kurs, koji je odnosi ponude i tražnje. Međutim, u poslednje vreme je tražnja mnogo veća od ponude

  • 15

Dok iz redova bankara poručuju da pad vrednosti dinara nije neuobičajen, privrednici očekuju da će imati velike gubitke.

- Narodna banka Srbije se opredelila za plivajući kurs, ona brani dnevne oscilacije, a ne kurs, koji je odnosi ponude i tražnje, a u poslednje vreme je tražnja mnogo veća od ponude. Gubljenje vrednosti dinara nije neuobičajeno, u proseku NBS svake godine troši milijardu i po evra za branjenje kursa, ali su rezerve dovoljno velike da može tako da radi - navodi Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

Dinar iz dana u dan beleži sve nižu vrednost u odnosu na evro, što privrednike dovodi u težak položaj.

- Pad dinara nas dovodi u bezizlaznu situaciju. Možemo da podignemo cene za rast vrednosti evra, što bi značilo dalji pad prometa i u završnim računima bismo imali gubitke na teret poslodavaca. Ionako teška likvidnost privrede je pogoršana, a pad vrednosti dinara će koristiti samo neto izvoznicima, a svi drugi će teško da se oporave i ugrade u cene pad dinara - istakao je Milan Knežević, predstavnik Udruženja malih i srednjih preduzeća.

Gosti vesti B92 su saglasni da će korist od pada dinara imati izvoznici.

- Da, izvoznici će imati prednost, ostali manje-više. U problemu su svi u ekonomskom sistemu, a ako se reformama i strukturalnim promenama izvoz poveća, onda će biti i mirniji kurs - objašnjava Musabegović.

Ipak, privrednici nemaju toliko optimistične prognoze.

- Niko ne kaže kolika je dnevna oscilacija koju NBS pegla. Privrednici su u izuzetno teškoj situaciji, ako povećaju cene za 10% onda će smanjiti ionako katastrofalnu prodaju, a ako ne povećaju imaće gubitke za repromaterijal koji uvoze. Takođe, gubitke će imati i oni koji otplaćuju kredite u evrima, poskupeće inostrano zaduživanje Srbije, a ni izvoz se neće povećati - rekao je Knežević.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA