I Rusija i Kina da progovore o mučenjima!

- Objavljivanje izveštaja američkog Senata o mučenju osumnjičenih zatvorenika, trebalo bi da bude samo prvi korak - kaže specijalni izvestilac UN Huan Mendez i poziva Rusiju, Kinu i Iran da objave svoje izveštaje o mučenju i ljudskim pravima

  • 8

Zajedno sa drugim stručnjacima iz Ujedinjenih nacija, specijalni izveštilac UN-a, Huan Mandez, apelovao je na Sjedinjene Države da objave izveštaj o mučenju u otvorenom pismu prošlog meseca. On u intervjuu koji prenosi B92 kaže da bi voleo da je manje stvari u tom izveštaju cenzurisano i da objavljivanje izveštaja treba da bude samo prvi korak, jer i Rusija i Kina treba da progovore o mučenjima.

- Mučenje tokom prvih godina rata protiv terorizma. Ali takođe pokazuje i koliko je bilo poricanja i spletki i laganja pred Kongresom i pred američkom javnošću. Istovremeno, ja očekujem od svih da razumeju da je ovo prvi korak i da Sjedinjene Države nisu ispunile sve svoje obaveze time što su objavile izveštaj. Jer, pod Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv torture, država je obavezna i da povede istragu, goni i kazni sve koji su odgovorni - rekao je Mendez i dodao da ne očekuje da će istraga biti sprovedena u bliskoj budućnosti, ali da je važno da se na tome insistira.

Kina, Rusija, Iran i druge zemlje koje i same imaju teške i dugotrajne probleme sa ljudskim pravima su iskoristile izveštaj da oštro kritikuju Vašington. Na to Huan Mandez kaže da "i te zemlje moraju da ispune svoje obaveze i mi iz Ujedinjenih nacija ćemo se truditi da se to desi, prenosi B92.

- U svim tim državama ima mnogo istina koje tek treba izreći, kao i, nažalost, u mnogim drugim zemljama. U međuvremenu, naravno, one imaju pravo na svoje mišljenje i ispravno je to što su se pridružile nekim veoma demokratskim državama koje su takođe zabrinute zbog nalaza u izveštaju, dok su isto vreme hvalile činjenicu da je izveštaja uopšte bilo - rekao je Mandez, prenosi B92.

Na pitanje da li bi pozvao Kinu, Rusiju i Iran da objave sopstvene izveštaje o mučenju i ljudskim pravima, specijalni izveštač UN-a poziva i Rusiju, Kinu i Iran da objave svoje izveštaje.

- Dakle, sve države bi trebalo da to učine čak i kada se mučenje odigralo pre više decenija. U tom smislu, izveštaj brazilske Komisije za istinu o tome šta se dešavalo tokom perioda vojne diktature je veoma dobar primer koji zaslužuje pohvalu isto kao i izveštaj komiteta za obaveštajne službe - rekao je istaknuti borac za ljudska prava.

Huan Mendez je specijalni izveštač Ujedinjenih nacija za torturu i istaknuti borac za ljudska prava u Severnoj i Južnoj Americi. Bio je uhapšen i mučen tokom vojne diktature u Argentini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    13. decembar 2014 | 14:57

    Kakva sad Rusija i Kina? Ko ima logore za mucenje u drugim drzavama?

  • Expres

    14. decembar 2014 | 10:05

    Kao mala deca...e aj sad vi recite ..onda ce mo mi.... americki nacisti nikada nisu krivi.

  • iznogud

    14. decembar 2014 | 20:40

    sve drzave sveta koje imaju obavestajne sluzbe i policiju koriste sredstva prisile i prinude,nenose se pendreci da se pisu mala i velika slova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA