Lopov hoće da vrati 600.000 maraka!

Nedžad Bajraktarević, osumnjičen za proneveru u službi, izjavio je u Sudu BiH da boravak u pritvoru sigurno neće izdržati. Objasnio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivani otac četvoro maloletne dece

  • 0

Klupko oko krađe novca iz trezora Centralne banke BiH polako se odmotava. Nakon što je otkriveno da je Nedžad Bajraktarević, službenik Centralne banke BiH, za dve godine iz trezora izneo oko 600.000 maraka, u Tužilaštvu BiH smatraju da je cifra znatno veća i da ide čak i do 1,6 miliona maraka.

Ismet Šuškić, tužilac u ovom slučaju, na ročištu u Sudu BiH, gde je Bajraktareviću određen jednomesečni pritvor, objasnio je da je on polovinu sume od 600.000 KM, prema vlastitom priznanju, već potrošio, dajući novac rođacima, prijateljima, ali i svojim kolegama u Centralnoj banci, gde je do hapšenja radio kao referent za gotovinske transakcije u Odeljenju za trezorske poslove.

- Osumnjičeni se nije mogao izjasniti gde je preostalih 300.000 KM, pa bi taj novac mogao sakriti, ako bude pušten na slobodu. Istražni organi će u narednom periodu tragati za ovim novcem - obrazložio je tužilac.

Tužilaštvo BiH u istrazi, koja je tek počela, namerava da identifikuje i kao osumnjičene sasluša Bajraktarevićeve saučesnike.

- Planiramo da saslušamo članove komisija za kontrolu trezora Centralne banke, zbog njihovih izveštaja u kojima piše da je sve regularno i da nema manjka, što potvrđuje da su kontrole sprovodili rutinski i bez provera - naglasio je Šuškić, dodavši da su do sada saslušani brojni svedoci, među njima i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, Sadik Kadrić, direktor Glavne jedinice banke Sarajevo, u kojoj je Nedžad Bajraktarević radio, kao i njegove kolege iz trezora koje su krađu otkrile i prijavile.

Prema rečima tužioca kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je "zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama".

- Ali, novčanice u apoenima od 200 maraka, u tri navrata, uzeo je za sebe, a na police, gde je trebalo da stoji pravi novac, ostavljao običan papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Uviđajem, koji su u ponedeljak izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.

Nedžad Bajraktarević, osumnjičen za proneveru u službi, izjavio je u Sudu BiH da boravak u pritvoru sigurno neće izdržati. Objasnio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivani otac četvoro maloletne dece.

- Nemam šta da krijem. U startu sam sve rekao. Odmah sam bio spreman da vratim novac, rukovodioci u banci bili su spremni da se dogovorimo, ali onda su, iz meni nepoznatih razloga, sve zbrzali i prijavili - kazao je Bajraktarević, ponovivši da je spreman da vrati ukradeni novac s pismenim dokazom odakle potiče.

Kamere video-nadzora u delu Centralne banke odakle je pokraden novac, prema neslužbenim informacijama, u spornim momentima bile su isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv zaposlenih u Sudu i Tužilaštvu BiH Nenada Petrovića i Miće Trifkovića zbog pronevere u službi. Prema optužnici, Petrović je stekao 11.250 KM, a Trifković 1.500 evra protivpravne imovinske koristi. Optužnica tereti Petrovića da je, kao službena osoba u Sudu BiH, na poslovima referent-specijalista za izvršenje krivičnih sankcija i evidenciju privremeno oduzetih predmeta, u martu, maju, avgustu i septembru u većoj količini prisvojio dokazni materijal - cigarete kojima je imao pristup.

Trifković, vozač u Tužilaštvu BiH, optužen je da je prevozio nezakonito prisvojene kartonske kutije cigareta, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iskorišćavajući mogućnost da službenim vozilom Tužilaštva može nesmetano ulaziti i izlaziti i van radnog vremena iz kompleksa pravosudnih institucija BiH.

UKRADENO 300.000 EVRA: Opljačkana Centralna banka BiH!

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA