Jevrejsko obredno kupatilo uskoro pod zaštitom države (FOTO)

Jevrejsko obredno kupatilo u Pirotu svedok je postojanja nekadašnje jevrejske mahale u Pirotu, a uskoro bi moglo da bude stavljeno pod zaštitu države, kao retko kulturno nasleđe tog tipa na Balkanu

  • 2

Jevrejsko obredno kupatilo u Pirotu, koje prema procenama potiče iz 19. veka, moglo bi uskoro da bude stavljeno pod zaštitu države kao jedno od retkih tog tipa na Balkanu.

- Kupatilo je ušlo u režim prethodne zaštite nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, čime će se omogućiti dalje istraživanje i zaštita tog objekta - rekla je Tanjugu direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koji je nadležan i za opštinu Pirot, Elena Vasić Petrović.

Jevrejsko obredno kupatilo u Pirotu svedok je postojanja nekadašnje jevrejske mahale u Pirotu. Svi pirotski Jevreji, tačnije 178 ljudi, tokom bugarske fašističke okupacije Pirota za vreme Drugog svetskog rata, pohapšeni su od strane okupatora da bi nakon toga u noći između 12. i 13. marta 1943. godine vagonima bili transportovani najpre u Bugarsku, a zatim i u koncentracioni logor Treblinka.

Danas osim jevrejskog obrednog kupatila, jedna od ulica u strogom centru grada nosi naziv Jevrejska, a pre nekoliko godina izgrađen je i spomenik u obliku Davidove zvezde u toj ulici gde je nekada u harmoniji živela jevrejska zajednica u Pirotu.

Po rečima Vasić Petrović, reč je o jednom od retkih objekata ovakve vrste na Balkanu.

- Što se tiče Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mi smo na njegov značaj ukazali još pre nekoilko godina kada smo došli u posed crteža koji su napravljeni pre tridesetak ili četrdeset godina. Tada smo izašli i prvi put na teren kako bi locirali objekat, ali je tada zbog brojnih objekata koji su ga okruživali, i garaža koje su bile ispred njega bilo jako teško stići i videti o čemu se radi - navela je ona.

Po tipu arhitekture, kako je dodala, i po sitnim detaljima u enterijeru i predanju koje postoji, mi smo shvatili da ovaj objekat zaslužuje pažnju.

- Posle toga, Muzej Ponišavlja i opština Pirot preduzeli su korake da se najpre natkrije objekat kako bi se zaštitio od propadanja, a ove godine su uklonjeni i objekti koji su ga zaklanjali i na nama je sada da uradimo projekat za njegovu konzervaciju i možda za neka dodatna istraživanja pošto se pokazalo da je objekat veći nego što smo ga u prvoj fazi mogli sagledati i videti - kaže Vasić Petrović.

Po njenim rečima, iako se pretpostavlja da objekat potiče iz 19. veka, postoji mogućnost da je on još stariji.

- Za sada je prostor raščišćen tako da nije moguće dati precizno vreme izgradnje. Mogla bi da bude pretpostavka da je nastalo u 19. veku. Po istorijskim podacima koje imamo po kojima je ovde bila jevrejska mahala mnogo pre toga, može biti da je objekat i stariji. Predstoji nam istraživanja i radovi na očuvanju samog objekta i arhitekture. Objekat je stavljen u režim prethodne zaštite kako bi se omogućilo finansiranje neophodnih radova od strane Republike i Ministarstva kulture - kaže za Tanjug direktorka Vasić Petrović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FM

    14. decembar 2014 | 10:50

    Svaka cast na zalaganju! Volim i postujem jevrejski narod, nezasluzeno su mnogo propatili u proslom veku!

  • Nislijka

    14. decembar 2014 | 11:07

    A sta cemo sa jevrejskim grobljem u Nisu gde su se romi nastanili i ne misle da se maknu cak i ako im grad obezbedi stanove?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA