Državi izmiče bingo od 60 miliona evra! Zašto?

Očekuje se da će u sledećoj godini rast prihoda od posebnih igara (automati i kladionice) porasti za 18, 27 0dsto, odnosno za oko 673 miliona dinarau odnosu na ovu godinu. Puni efekti trebalo bi da se vide od 2016. godine

  • 1

Država je novim zakonom o igrama na sreću objavila rat crnom tržištu. Kao rezultat već od sledeće godine očekuje višemilionski priliv u budžetu i dolazak stranih investitora. Zakon će se po hitnom postupku naći pred poslanicima najverovatnije uz predlog budžeta, odmah posle Svetog Nikole.

Ovo je za "Novosti" potvrdio Vladimir Đukanović, koji će tokom rasprave iznositi stavove poslaničke grupe SNS o predlogu zakona. Kako kaže, procene su da je država do sada godišnje gubila na "divljim" kladionicama i elektronskom klađenju i do 50-60 miliona evra. U pojedinim trenucima čak polovina tržita bila je - nelegalna.

Kako navodi predlagač zakona u obrazloženju, očekuje se da će u sledećoj godini rast prihoda od posebnih igara (automati i kladionice) porasti za 18, 27 0dsto, odnosno za oko 673 miliona dinarau odnosu na ovu godinu. Puni efekti trebalo bi da se vide od 2016. godine.

- Nova rešenja uvode red u tržište igara na sreću i preciziraju kriterijume ko i kako može da bude priređivač - kaže Đukanović.

On dodaje da će ovim ubuduće moći da se bave samo oni koji dobiju sertifikat Vojno-tehničkog instituta, odnosno njegove ovlašćene laboratorije. Pojačaće se i zabrane koje garantuju odgovorno priređivanje  igara. Recimo, zabrana ulaska u kladionicu za maloletnike ili zabrana prodaje tiketaili žetona zavisnicima od kocke.

Operateri na uplatnim mestima moraće da budu obučeni da prepoznaju zavisnika. Neće smeti da od njega uzmu novac i imaće obavezu da ga upute na stručnu pomoć.

U objašnjenju predloga zakona, Vlada navodi da će se uvođenjem efikasnog elektronskog nadzora i umrežavanjem informacionih sistema priređivača drastično smanjiti siva ekonomija.

Tu će biti umreženi i svi poker automati i sva uplatno-isplatna mesta kladionica. Kod nas do sada pravog legalnog internet klađenja nije bilo. Procene su da se nelegalnim internet klađenjem iz zemlje odlivalo najmanje 6 miliona evra svake godine.

U Srbiji trenutno ima 87 priređivača igara na sreću, od čega 65 na automatima, 20 kadioničara  i dva kazina. Sedamnaest podzakonskih akata koji će pratiti zakon čekaju da on stupi na snagu, pa da i oni, u roku od mesec dana, budu doneti.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko Lazic

    14. decembar 2014 | 12:46

    Kako bre da prepoznaju zavisnika. Pa 99% onih koji se kockaju su zavisnici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA