UZMI RAČUN I ZARADI MILIONE: Počinje velika fiskalna lutrija!

Specijalna lutrija mogla bi da bude glavna mera za suzbijanje sive ekonomije i punjenje budžetske rupe u narednom periodu

  • 25

Glavna mera za suzbijanje sive ekonomije i punjenje budžetske rupe u narednom periodu mogla bi da bude specijalna lutrija, u kojoj bi učestvovali svi oni građani koji sakupe veliki broj fiskalnih računa.

Ovo je predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), a cilj je da se građani motivišu da uzimaju račune i tako pospeše veću naplatu poreza. Detalji ove "poreske lutrije" još nisu utanačeni, ali zna se da je u Slovačkoj ova mera donela budžetsku uštedu od 512 miliona evra.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj kaže da je lutrija jedna od 13 mera koje je ta organizacija predložila Vladi za suzbijanje sive ekonomije, piše "Informer".

- Ova specifična lutrija, koju smo predložili Vladi, donela je Slovačkoj u budžet 512 miliona evra dobiti, što govori o njenoj efikasnosti. Ideja je da se građani motivišu da uzmu račun, pošalju ih i učestvuju u nagradnoj igri. Mogu samo da kažem da su i poreska uprava i Ministarstvo finansija i Vlada veoma zainteresovani da se ovo sprovede - objašnjava Radak.

Prema njegovim rečima, uz ove mere, nivo sive ekonomije za dve godine može da se smanji za trećinu. Ova pošast u Srbiji "jede" osam miliona evra dnevni, i zbog toga je država morala da smaji plate i penzije.

- Neophodno je jačanje institucionalnog okvira, i mi smo predložili formiranje radne grupe više ministarstava - rekao je Radak.

(Telegraf.rs/Informer)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ozbiljno

    15. decembar 2014 | 15:50

    A da otpuste visak u upravi i skinu sa budzeta propale firme ustedeli bi 5 miljardi evra. De su te reforme? To je i dinkic radio pa de smo. Ovi sto to predlazu nemaju veze sa ekonomijom. Vise jedan "tajkun" uzme u jedan dan nego svi mali privatnici u godini dana.

  • bata

    15. decembar 2014 | 15:36

    A da kojim slucajem ojacaju privredu i da male preduzetnike zaduze pausalno a velikim smanje namete svi bi sve prijavljivali i da malo narod dodje do novca. Ja ne znam ko upravlja tom ekonomijom pa misli represijom i ovakvim budalastinama da namiri njihove manjkove. Racunala jedna prijateljica,ekonomista koja radi u jednoj firmi koja kako tako opstaje. Kad se sve poplaca drzavi svi moguci porezi posto ih ima vise raznih i sve ostalo tipa struja,voda,komunalije. Vise drzavi se uplati novca nego sto firmi ostane kao zarada!!! Ko je u poslu to i zna a ko nije evo mu informacija da zna. Jer drzava uzima vise nego dosta za njihovo bahanalisanje!!!! Hvala.

  • Zevs

    15. decembar 2014 | 15:37

    A onda će država sa vašim podacima i kesom fiskalnih računa koji će te predati tražiti od vas poreklo para za kupljenu robu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA