OVO JE FANATIK KOJI DRŽI TAOCE: Objavljen identitet džihadiste pred kojim drhti cela Australija

Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima

  • 15

Naoružani muškarac koji već 15 sati drži kao taoce zaposlene i posetioce jednog kafića u Sidneju identifikovan je kao iranski izbeglica Man Haron Monis. Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima.

- Sada više nema operativnog razloga da to ime zadržavamo za sebe - rekao je Rojtersu policijski izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Kako su ranije prenele agencije, otmičar je upozorio da su u kafeu postavljene dve bombe, a u centru grada još dve, a zatražio je da mu se donese zastava Islamske države i da mu se omogući da razgovara sa australijskom premijerom Tonijem Abotom. Kompanija "Lint", u čijem kafiću su oteti ljudi, saopštila je da veruje da se u objektu nalazi 10 zaposlenih i 30 gostiju.

Izveštači sa lica mesta navode da je do sada šest ljudi istrčalo iz kafića. Prvo su istrčala trojica muškaraca, gotovo šest sati nakon što je počela talačka kriza, a oko sat vremena kasnije su kafić trčeći napustile i tri žene. Nije poznato da li su oni pobegli ili ih je napadač pustio. Među ženama koje su pobegle su i dve zaposlene u kafiću pošto su izveštaci sa terena uslikali njihove kecelje sa natpisom "Lint".

TV stanica "Kanal 10" prenela je da su njeni novinari razgovarali sa dvoje otetih u kafiću "Lint" koji su rekli da otmičar ima "seriju zahteva".

-Oni su naveli da su podmetnute četiri bombe - dve unutar kafića "Lint", a druge dve u sidnejskoj poslovnoj četvrti - stoji na Tviter nalogu TV stanice. Za sada nema nikakve potvrde iz policije o zahtevima otmičara. Centralni sidnejski trg je evakuisan, a više stotina policajaca okružilo je kafić-prodavnicu čokolade "Lint", u kojoj prestrašeni taoci na prozoru drže crnu zastavu sa belim arapskim slovima. Svedoci navode da se radi o zastavi "šhahada", islamskoj afirmaciji vere u islam, na kojoj piše: "Nema Boga do Alaha, Mumamed je božji glasnik".

Zaposleni iz obližnjih kancelarija su evakuisani, a policija je zatražila od građana da ostanu unutra i da se ne približavaju prozorima. Prostor oko kafića je u potpunosti okružen policijom. Zamenica policijskog komesara države Novi Južni Vels Ketrin Bern rekla je da su pregovarači policije uspostavili kontakt sa otmičarem i da nastavljaju da "održavaju kontakt", ali da i dalje ne znaju motiv zbog koga se odlučio da otme zaposlene i posetioce kafića.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Firestarter☆

    15. decembar 2014 | 16:51

    To treba odma na vesala

  • Huawei

    15. decembar 2014 | 17:17

    Nije problem u veri, problem je u ljudima.Moras biti mnogo glup da radikalno prihvatis svoju religiju.Narocito Islam.Ne kazem da su svi Muslimani radikalni, ali je vrlo malo onih koji nisu...

  • Sergej

    15. decembar 2014 | 16:52

    Otelo se čedo kontroli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA