Kosmonauti nisu više u modi

Na nedavni konkurs za popunu odreda svemirskih letača u Rusiji javilo se samo 43 kandidata

  • 0

Na nedavni konkurs za popunu odreda svemirskih letača u Rusiji javilo se samo 43 ljudi. U Centru za pripremu kosmonauta veruju da je problem u dokumentaciji.

U centru "Jurij Gagarin" pripremalo se 422 kosmonauta iz 33 zemlje, od čega je letelo njih 212. Svi kandidati moraju da imaju visoku stručnu spremu, do 33 godine starosti, ne smeju biti osuđivani, moraju biti visine od 150 do 190 cm, težine od 50 do 90 kg, a dužina njihovih stopala treba da bude do 29,5 cm.

Odabere se pet-šest kandidata. Odred kosmonauta se stalno menja, a sada ima 39 ljudi. Oni koji prođu selekcije postaju kandidati za let na Međunarodnu kosmičku stanicu. Njena eksploatacija produžena je do 2020. godine.

U martu 2010. godine, posle povratka Maksima Viktoroviča Surajeva sa višemesečne ekspedicije na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, rasplamsala se debata o tome da li treba po automatizmu deliti ordene heroja kosmonautima. Tako je prekinuta tradicija od Gagarina da povratniku iz kosmosa sledi Zlatna zvezda heroja.

Dr Jurij Karaš, dopisni član Ruske akademije kosmonautike, objasnio je da je na početku orden imao opravdanje, jer su šanse na uspeh leta Jurija Gagarina procenjivane na samo 45 odsto. Protivnici deljenja ordena kao jak argument iznose da su od 2001. do 2009. na "Sojuzima" letela osmorica turista.

Američki kosmonauti su tek 1969. počeli da dobijaju državnu Medalju časti. Ni ona se ne dodeljuje svima. Od oko 400 kosmonauta SAD samo je njih 28 dobilo medalju, a od toga 17 njih posthumno.

Nil Armstrong, prvi čovek koji je stupio na Mesec, dobio je medalju devet godina posle velikog događaja. Centar za pripremu kosmonauta u Zvezdanom gradiću osnovan je 11. januara 1960. Posle pogibije prvog kosmonauta dobio je ime Jurija Gagarina. U gradu Vidno u Podmoskovlju u Instititu specijalne prehrambene tehnologije pripremaju hranu za kosmonaute.

Glavni kosmički "kuvar" Viktor Dobrovoljski kaže da hrana za jednog kosmonauta za jedan dan košta 18.000 rubalja (1 evro 40 rubalja). Sada kosmonauti nose tzv. sublimiranu hranu. Specijalnom tehnologijom hrana se isuši i spakuje u plastične folije. Kasnije se podgreje i vrati joj se tečnost. Tako kosmonaut može da jede ruski boršč. U kosmosu muškarac mora dnevno kroz hranu i sokove da dobije oko 3.000 kilokalorija, a žene 2.800 kilokalorija.

Parajlije koje žele u kosmos moraju da ispune dva uslova - da prođu zdravstvene preglede i kupe kartu. Za "Sojuz" karta košta 62,75 miliona dolara.

NASA plaća Rusima prevoz 12 kosmonauta 753 miliona dolara. Cena transporta korisnog tereta je 200.000 po kilogramu. Od 1993. godine Rusija je na prevozu tuđih kosmonauta zaradila više od tri milijarde dolara.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA