NOVO OTKRIĆE: Zatvorenici su pobegli iz Alkatraza i uspeli da prežive? (VIDEO)

Tim holandskih stručnjaka je rešio da se pozabavi bekstvom iz ozloglašenog Alkatraza koje se dogodilo 1962. godine, kada su trojica robijaša uspela da izađu iz zidina zatvora

  • 4

Holandski istraživači su sproveli studiju u kojoj su analizirali čuveno bekstvo iz američkog zatvora Alkatraza 1962. godine. Sudbina Frenka Morisa i braće Anglin, Džona i Klarensa, najpoznatijih begunaca iz ove ustanove, i dalje je obavijena velom tajne.

Zbog toga je holandski tim odučio da se pozabavi njihovim podvigom, proučili su i razvili strategiju kako je njihova akcija bekstva mogla da bude sprovedena uspešno. Oni su koristili interaktivni model s kojim su posmatrali plimu i oseku, vetrove i druge faktore za 12. jun 1962. godine u San Francisku.

Beg kroz tunel iskopan kašikama, a zatim kroz jaku morsku struju zaliva, pomoću 50 kabanica pretvorenih u čamac, improvizovanih vesala i harmonike umesto pumpe za vodu zvuči potpuno nemoguće, ali istraživanje tima koji je predvodio naučnik Rolf Hut predvidelo je i drugačiji ishod.

- Radili smo sa modelom visokih performansi, koji sa velikom preciznošću simulira kretanje vode i tela u vodi u deltama reka i zalivima. Korišćen je i za predviđanje kretanja vode kod San Franciska, pa smo pomislili da bismo mogli da ga iskoristimo i da simuliramo događaj iz Alkatraza - kaže Hut.

Model je pokazao da su robijaši mogli da se probiju kroz 2.5 kilometara jake struje, da su krenuli između 23 časa i ponoći ka severu, uz brzinu od jednog kilometra na sat, što bi bilo "olimpijsko veslanje".

- U takvim uslovima, oni bi mogli da se dočepaju severne strane mosta Golden gejt i izbegli bi kontra-struju, koja bi ih sigurno odvela u smrt i hipotermiju - naveo je Hut.

Trojica begunaca su učinili nemoguće samim begom iz zidina Alkatraza, tokom kojeg su prevarili čuvare lutkama napravljenim od sapuna, papira i kose. Postoji mogućnost da su Frenk Moris i braća Anglin preživeli uprkos verovanju da su mrtvi već 52 godine.

Tela trojice pljačkaša nikada nisu pronađena, a Moris bi danas imao 87 godina, a braća Englin 83 i 84 godine.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoks

    16. decembar 2014 | 14:34

    Bili su majstori. Ako su uspeli onda su velemajstori i genijalci. Nadam se da su jos zivi, ali sumljam.

  • Neko iz mase

    16. decembar 2014 | 14:16

    Sto beze? Bas je romanticno na ostrvcetu... :-D

  • Branka

    24. decembar 2014 | 13:30

    Svaka im cast na uspehu i ako su krinalci treba to sve izvesti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA