Ovaj svetac se nije kupao da ne bi video svoje nago telo!

Crkva danas slavi Svetog Jovana Ćutljivog, takođe poznatog i kao Jovan Molčalnik. Ovaj svetac poznat je po svojoj skromnosti i svakodnevnim molitvama, a doživeo je duboku starost - umro je u 104. godini

  • 39

Svetac Jovan Ćutljivi rođen je u Nikopolju Jermenskom i od malih nogu je izučavao Sveto pismo, a kada su njegovi roditelji preminuli, zajedno sa braćom nasledio je veliko imanje. Jovan je odlučio da na svom delu imanja podigne crkvu u ime Prečiste i Preblagoslovene Djeve Marije.

Od je sa 18 godina odlučio da se zamonaši i tada se odrekao svih materijalnih stvari. Odlučio je da svoje telo potčini duhu i da nikada ne postane rob stomaku i strastima.

Kada je imao 28 godina, episkop grada Kolonijskog je preminuo, a mnogi su smatrali da Jovan treba da zauzme njegove mesto. Međutim, kako je bio skroman, on nije želeo da preuzme tu ogovornost. Ipak, nakon dosta ubeđivanja pristao je da postane episkop Kolonijske crkve.

Iako je ostao episkop, on svoje skromne navike nije menjao. Nikada nije koristio kupatilo, zbog bojazni da drugi vide njegovo nago telo, ali i zbog straha da bi sam mogao da vidi svoje telo, opominjući se nagote Adamove. Svoje dane je provodio u molitvama i nastojao je da održi duhovnu i telesnu čistoću.

Deset godina od kako je postao episkop, muž njegove sestre Marije, Pazinik postao je carski nemesnik u Jermeniji. On je nastojao da se meša u crkvene poslove, što Jovan nije želeo da dozvoli. Kada je video zlobu ovog sveta, napustio je episkopsko mesto i otišao je u Jerusalim, gde je u molitvenom domu jedne bolnice provodio vreme kao prosjak.

Videviši tugu i jad naroda, molio se Bogu da mu nađe neko sigurno mesto za spas. Jedne noći mu se ukazala sjajna zvezda u vidu krsta i on ču glas iz njene svetlosti: "Ako hoćeš da se spasiš, pođi za ovom svetlošću". On je prihvatio i odveden je u veliku lavru prepodobnog Save. Posle nekoliko godina postavljen je za ekonoma, a prepodobni Sava ga je odveo u Jerusalim, kako bi patrijarhu Iliji predložio da ga postavi za prezvitera.

Međutim, Jovan je patrijarhu Iliji rekao "Oče ja bejah episkop grada Kolonije, no zbog mnoštva grehova mojih ja ostavih episkopstvo i pobegoh. A pošto sam snažan telom ja osudih sebe da služim bratiji, da bi oni molitvama svojim pomagali nemoćnoj duši mojoj". Čuvši ovo, patrijarh Ilija je objavio da Jovan ne može da bude prezviter, već mu je naložio da samuje i moli se u tišini, što je Jovan i prihvatio.

Jovan je zatim u ćutanju i molitvi provodio svoje dane, a kasnije je proveo čak deset godina u pustinji hraneći se samo divljim zeljem, pa se nakon toga opet vrati u manastir.

Smatra se da je mogao da pronikne u duhovni svet i da je mogao da isceljuje ljude od bolesti. Umro je 558. godine u kada je imao 104. godine.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giljotina

    16. decembar 2014 | 16:26

    Cistiji je on tada bio nego vecina danas koja se redovno kupa..

  • Milos

    16. decembar 2014 | 15:26

    Kako je mogao da odrzi telesnu cistocu kad se nije kupao?!

  • Halid Ibn Velid

    16. decembar 2014 | 15:56

    Hahahahahaha to su vaši predvodnici...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA